Honderden Belgen worden begluurd via gehackte camera’s: “Ze maken het hackers heel makkelijk”

Honderden Belgen worden begluurd via gehackte camera’s: “Ze maken het hackers heel makkelijk”

Foto: Archiefbeeld

De hele wereld kan binnengluren in meer dan honderd Belgische woonkamers, cafés en kantoren. Schuldige is de Russische website Insecam.org, die livebeelden van privécamera’s illegaal verspreidt. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) is verbolgen en vraagt dat computerspecialisten van de federale politie ingrijpen, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vrijdag. De federale politie erkent het probleem, maar wijst vooral op de verantwoordelijkheid van de eigenaars van de camera’s.

De website vormt een potentiële goudmijn voor inbrekers, dieven en tigerkidnappers. Zij zien wanneer bewoners thuiskomen, met welke wagens ze rijden, of er een waakhond in huis is en wanneer de winkelier zijn kassa leegmaakt.

De beheerder van de website zegt dat hij de camerabeelden legaal verspreidt, maar dat klopt hoegenaamd niet. “Deze praktijken zijn onwettig, want de mensen op de beelden hebben geen toestemming gegeven”, zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie, die eigenaars van camera’s aanraadt om alles goed te beveiligen.

Staatssecretaris De Backer maakt zich ernstige zorgen over die schending van onze privacy. “Dit kan echt niet door de beugel. Omdat deze website zich onrechtmatig beelden eigen maakt, en het dus eigenlijk om hacking gaat, vragen wij een onderzoek aan de Computer Crime Unit van de federale politie”, zegt De Backer.

Te grabbel

De federale politie erkent het probleem, maar wijst vooral op de verantwoordelijkheid van de eigenaars van de camera’s. “Zij gooien de beelden eigenlijk te grabbel”, zegt woordvoerder Peter De Waele. “Strikt genomen gaat het om een geval van hacking, maar de eigenaars van de bewuste camera’s maken het wel erg makkelijk. Ze gebruiken geen wachtwoord, of behouden nog het standaardwachtwoord dat ingesteld staat voor elke nieuwe camera.”

De Waele vergelijkt dergelijke onvoorzichtigheid met het achterlaten van een gloednieuwe computer in je voortuin. Als die gestolen wordt, is het strikt genomen diefstal, maar kan je ook moeilijk verbaasd zijn.

“De hackers hoeven maar de handleiding van de camera te openen om het wachtwoord, dat meestal niet ingewikkelder is dan ‘1234’, te weten te komen”, voegt hij toe.

De federale politie roept dan ook alle eigenaars van privécamera’s op om zo snel mogelijk een eigen, voldoende complex wachtwoord in te stellen. Zo wordt vermeden dat inbrekers en andere criminelen online kunnen zien wanneer je het huis verlaat.

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) zal in de zaak rond Insecam.org contact opnemen met de eigenaars van de gehackte camera’s. “Eens zij een nieuw wachtwoord hebben ingesteld, zullen de beelden niet meer publiek beschikbaar zijn”, stelt woordvoerder Andries Bomans.

Corrigeer

MEER NIEUWS