Hongarije stuurt honden af op vluchtelingen aan de grens

Hongarije stuurt honden af op vluchtelingen aan de grens

Een vrouw is geveld door een hitteslag in een vluchtelingenkamp op de grens tussen Servië en Hongarije. Foto: AP

De Hongaarse grenspolitie gaat steeds driester te werk om de vluchtelingen terug te dringen naar Servië. De hulpverleners van Dokters van de Wereld trekken aan de alarmbel, nu steeds meer vluchtelingen medische hulp zoeken voor verwondingen die opgelopen zijn door slagen, hondenbeten en traangas.

Het Hongarije van Victor Orban is een van de hardliners in Europa als het op vluchtelingen aankomt. Zo verzet Hongarije zich al sinds het begin tegen het verplichte spreidingsplan van de Europese Commissie. Dat plan geeft elk EU-land quota voor het aantal vluchtelingen dat ze verplicht moeten opnemen, maar de rechtse premier Viktor Orban wil niet dat bureaucraten in Brussel hem vertellen wat zijn land moet doen. Op 2 oktober wordt er een referendum georganiseerd over de kwestie.

Die harde houding laat zich ook voelen aan de grens met Servië. Veel vluchtelingen proberen langs die route door te reizen naar Oostenrijk of Duitsland. “Vluchtelingen getuigen in onze kabinetten hoe ze door de Hongaarse politie met geweld werden teruggedreven naar de Servische grens”, vertelt Biljana Stankovic, coördinatrice voor Dokters van de Wereld in Servië.

Getraumatiseerd

“Sommigen liepen verwondingen op door de prikkeldraadomheiningen aan de grens. Onze psycholoog ziet steeds meer mensen die getraumatiseerd zijn door wat ze hebben meegemaakt.”

Sommige patiënten werden behandeld voor wonden veroorzaakt door traangas of hondenbeten. Eén van de patiënten werd bijvoorbeeld al twee keer genaaid aan zijn hoofd nadat hij met geweld werd teruggedreven door de Hongaarse politie.

Dat heeft ook psychologische gevolgen voor de vluchtelingen: slapeloosheid, depressie, posttraumatische stress… “De vluchtelingen in de transitkampen raken steeds meer gefrustreerd en kunnen steeds minder goed om met de situatie. De spanning stijgt”, zegt Stankovic.

Erbarmelijke leefomstandigheden

De leefomstandigheden zijn een extra stressfactor. “De hygiënische omstandigheden zijn ondermaats: zo zijn er bijvoorbeeld chemische toiletten maar worden die niet onderhouden waardoor ze zo vies zijn dat ze niet meer bruikbaar zijn”, aldus Stankovic.

Dokters van de Wereld roept Hongarije op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. “Elk land moet minimale menswaardige omstandigheden creëren voor mensen die op de vlucht zijn voor geweld en armoede”, klinkt het in een persbericht. “De EU heeft trouwens de verplichting om de fundamentele rechten van de vluchtelingen te respecteren en hen doorheen hun traject bescherming te bieden.”

Hongarije stuurt honden af op vluchtelingen aan de grens
Foto: EPA
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees