Juli was (alweer) de allerwarmste maand ooit, maar dit keer is dat zorgwekkender dan de andere temperatuurrecords

Juli was (alweer) de allerwarmste maand ooit, maar dit keer is dat zorgwekkender dan de andere temperatuurrecords

Foto: ss

Juli 2016 was wereldwijd de allerwarmste maand ooit. Dat blijkt uit cijfers van ruimtevaartorganisatie NASA. We zijn die weerrecords intussen wel al gewoon, maar dit keer moeten we ons meer zorgen maken dan anders.

Het is al lang geen verrassing meer. Al een aantal jaar worden we om de oren geslagen met temperatuurrecords. De voorbije maanden waren telkens al de warmste maanden sinds de metingen en ook voor juli 2016 is dat het geval. Die maand was niet alleen de warmste juli ooit, maar blijkt nu ook de warmste maand ooit tout court. En die records komen er na al een recordjaar in 2015.

Juli was (alweer) de allerwarmste maand ooit, maar dit keer is dat zorgwekkender dan de andere temperatuurrecords
Juli 2016 was alweer een recordmaand Foto: ss

Onze Aarde heeft van 1 juli tot 31 juli dus de heetste maand ooit meegemaakt. Nooit eerder was het een maand zo warm op onze planeet. Juli 2016 was zelfs 1,3 graden Celsius warmer dan het gemiddelde zo’n 100 jaar geleden. En juli 2016 was 0,84 graden warmer dan de gemiddelde temperatuur in de periode van 1951 tot 1980. Sowieso was juli 2016 al 0,11 graden warmer dan juli 2015, toen ook al een record.

Zorgwekkender dan anders

Door de vele records die sneuvelen, lijkt het al lang geen nieuws meer als dat nogmaals gebeurt. Maar dat record is dit keer toch zorgwekkender dan anders. De andere records konden namelijk toegeschreven worden aan El Niño. Dat is een natuurverschijnsel waarbij koel zeewater wordt opgewarmd, en dat heeft een invloed op het weer in grote delen van de wereld, met hogere temperaturen tot gevolg. Wetenschappers schreven een aantal alarmerende weerdata en -records toe aan dat effect.

Maar dat is nu niét meer het geval. “Deze gegevens zijn zeer belangrijk, omdat de wereldwijde temperaturen maar blijven toenemen, ook al is het effect van El Niño nu uitgewerkt”, zegt Kim Cobb, klimaatwetenschapper aan de Georgia Tech-universiteit. Amper 0,2 graden van de 1,3 graden kan toegeschreven worden aan El Niño. De overige 1,1 graden Celsius is het resultaat van de opwarming van de aarde die door de mens werd veroorzaakt.

De vrees van heel wat klimaatwetenschappers is ook dat we stilaan aan die records gewoon raken, omdat ze zowat iedere maand gebeuren. Terwijl het net steeds alarmerender wordt. “Het is angstwekkend dat we nu in tijden leven waarin het net een verrassing zal zijn als er eens een maand niét het temperatuurrecord breekt”, zo zegt Chris Field van de Stanford Universiteit.

Er is geen twijfel meer dat onze planeet steeds warmer en warmer wordt, zeggen experts. “En het is belangrijk dat we daar iets mee doen!” Intussen wordt ook voorspeld dat heel 2016 alweer een temperatuurrecord zal breken. “Er is 99 procent kans dat ook 2016 het warmste jaar ooit zal zijn.”

LEES OOK. Waarom de extreme hittegolf in het Midden-Oosten de voorbode van een wereldwijde crisis is

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S