Vanwaar komen die stinkende brokjes in onze keel?

Vanwaar komen die stinkende brokjes in onze keel?

Foto: Shutterstock

Je kucht even en plots komt er een gelig brokje met een onaangename geur van in je keel op je tong terecht: misschien heb je het zelf al meegemaakt, misschien kan je je er niets bij voorstellen. Zeker is dat het vreemde fenomeen niet verontrustend, maar hoogstens erg vervelend is.

De gelige brokjes zijn zogenaamde amandelsteentjes en komen - zoals de naam al verraadt - vanuit de groeven in je amandelen. Deze spleetjes zijn bij de ene persoon dieper dan bij de andere en houden restjes slijm van in de neus, dode witte bloedcellen en voedselresten vast. Na een tijd beginnen de restjes te verkalken en krijg je de brokjes.

Die kunnen vanzelf loskomen of komen mee als je moet hoesten maar sommige brokjes blijven vastzitten, wat een schurend gevoel en een stinkende adem kan veroorzaken. De amandelsteentjes zijn eenvoudig te detecteren door je mond te inspecteren. Zie je gelige vlekjes op je amandelen, dan heb je wellicht last van steentjes.

Hoe voorkomen? Een extra goede mondhygiëne is een must. Hoe meer je jouw tanden poetst, hoe minder voedselresten er achterblijven die zich kunnen nestelen. Poets ook je tong mee en gorgel af en toe eens met mondwater. Blijf je last ondervinden, raadpleeg dan een NKO-arts.

Corrigeer