Daar is de giftige pieterman weer: waar zit hij en wat gebeurt er als je er op trapt?

Daar is de giftige pieterman weer: waar zit hij en wat gebeurt er als je er op trapt?

Foto: rr

Hij is niet groter dan 10 tot 12 centimeter en zit het liefst onder het zand aan de vloedlijn. Het venijn zit hem echter in de rugstekels. Wie daar per ongeluk blootsvoets op trapt, beleeft niet zijn leukste dag aan het strand. De pijn die je voelt is werkelijk niet te harden, zegt iedereen die er al slachtoffer van geweest is. Deze zomer werden aan onze kust al een tiental badgasten geprikt door het kleine monstertje.

Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen aan onze kust. Langs de vloedlijn in Blankenberge zijn onlangs nog twee mensen gestoken. Ook in andere kustplaatsen kregen strandredders al slachtoffers binnen, al zijn het er tot nu toe duidelijk wat minder dan vorig jaar. “Gelukkig maar, want wie gestoken wordt, zal het geweten hebben”, zegt hoofdredder Tom Cocle van Blankenberge.

“Cijfers over het aantal incidenten langs de hele kustlijn zijn nooit bijgehouden. We vragen kustredders wel om steken door de pieterman bij te houden in hun logboek omdat we alle mogelijke gevaren die de strandbezoeker loopt willen oplijsten. En om aan het einde van de zomer een zicht te krijgen over het aantal incidenten. Vorig jaar waren het er opvallend veel, een record. Dit jaar zitten we op een normale zomer”, zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee.

Volgens maritiem bioloog Nancy Fockedey is door de opwarming van de aarde de temperatuur van het Noordzeewater gestegen, en de pieterman houdt duidelijk van dat iets warmer water. Het monstertje is trouwens al enkele jaren aan een opmars bezig in de Noordzee.

Venijnige steek

Daar is de giftige pieterman weer: waar zit hij en wat gebeurt er als je er op trapt?
Foto: rr

Wie al kennis maakte met de pieterman heeft het over een venijnige steek, gevolgd door een verschrikkelijke stekende pijn. Tien keer erger dan een wespensteek. En veel giftiger.

“Je ziet doorgaans op je voet enkel twee puntjes van de rugstekels waarmee de Echiichthys vipera (de wetenschappelijke benaming van de pieterman, wat zoveel betekent als adderstekelvis) is uitgerust. In die stekels bevindt zich een gifklier waaruit de vis een heldergrijze vloeistof met ammoniakgeur verspreidt en die helse pijnen veroorzaakt”, zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee.

Een Britse visser die in Tenerife gestoken werd door de verwante grote pieterman maakte alsof je met je arm in roodgloeiende kolen ligt zonder dat je de kans krijgt om die arm terug te trekken.

Wat moet je doen?

Een antigif bestaat er niet. Het antigifcentrum raadt aan om je voet zo snel mogelijk onder te dompelen in zo warm mogelijk water. “Het gif is thermolabiel en verliest zijn werking boven de 40°C. Na tien à vijftien minuten is de ergste pijn geleden,waarna de voet nog een tijdje gevoelloos blijft. Het gif uit de wonde proberen te zuigen of de wonde insnijden is overigens niet aan te raden, en ook het gebruik van antibiotica of een antitetanusspuit is veelal overbodig. Een pijnstiller nemen kan natuurlijk wel.

Als je geen warm water hebt of je zit in een zone waar je niet onmiddellijk hulp kan halen, urineer dan desnoods op de plaats waar je gestoken bent. Het helpt echt, zeggen strandredders. Want als u de steek niet of onvoldoende behandelt, kan de pijn en de zwelling uitstralen en tot twee weken aanhouden. In het ergste geval kunnen zelfs bewusteloosheid, koorts, misselijkheid, hartkloppingen, ademhalingsproblemen of stuiptrekkingen optreden.

Weinig vijanden

De garnaalvissers aan het strand van Oostduinkerke zijn als de dood voor de pieterman. Ze krijgen er vaak tientallen in hun netten en halen die met de grootste voorzichtigheid van tussen de garnalen. Garnaaltjes zijn trouwens een van de geliefkoosde prooien van de pieterman, die vooral ’s nacht op garnaaltjes, kleine kreeftjes, wormen of visjes jaagt. Zelfs heeft hij weinig vijanden. Kabeljauw, wijting en andere grote vissen zwemmen er in een kring omheen, omdat ook zij liever geen kennis maken met die vreselijke stekels. Enkel tarbot en griet eten de pieterman met stekels en al op.

.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees