Na actie van enkele Franse steden pleiten Vlaams-nationalisten in België voor algemeen verbod

N-VA wil boerkini weg van de Vlaamse kust

Als het van N-VA afhangt, is dit een beeld dat niet meer in ons land te zien zal zijn. Boerkini’s horen hier volgens de partij niet thuis. Foto: AFP

Weg met de boerkini. Dat vindt alvast N-VA. De Vlaams-nationalisten willen het kledingstuk niet alleen weg uit alle zwembaden, maar ook van de stranden. “Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo’n gedrocht op het strand willen rondlopen”, zegt N-VA-parlementslid Nadia Sminate.

In Oostende of Knokke hebben ze er nog nooit één gezien. In Blankenberge wel. Daar daagden al enkele moslimvrouwen in boerkini op. “Uiteraard valt dat op, maar overlast veroorzaken? Absoluut niet. Er waren geen problemen”, zegt burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD). Hij denkt er dus niet aan om maat­regelen te nemen.

Als het van N-VA afhangt, komt er wél een verbod. Net als in sommige Zuid-Franse steden, waar het kledingstuk werd gebannen. Daar worden nu boetes uit­geschreven tegen vrouwen die het verbod aan hun laars lappen.

Bewijs van onderdrukking

Nadia Sminate, in het Vlaams Parlement voorzitter van de commissie radicalisering, ziet het verhullende kledingstuk niet zozeer als een symbool van radicalisme, maar wel als bewijs van de onderdrukking van moslimvrouwen. “We moeten absoluut vermijden dat er in Vlaanderen vrouwen met een boerkini rondlopen. Niet in het zwembad, maar ook niet op het strand. Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo’n ­gedrocht op het strand willen rondlopen. Als je dat toelaat, dan zet je de vrouwen ook aan de kant van de maatschappij.”

Samen met de N-VA-partijtop wil Sminate een verbod voor Vlaanderen of het land instellen. “We leven in Vlaanderen en wij bepalen de regels. Als we zeggen dat we grenzen moeten stellen en onze normen en waarden moeten doen ­naleven, moeten we dat ook doen.”

De studiedienst van de partij moet wel nog bekijken of een algemeen verbod juridisch wel te verdedigen valt. Indien nodig moeten de burgemeesters maar optreden, klinkt het. In Frankrijk wees een rechter een klacht tegen zo’n verbod al af. De noodtoestand die er nog van kracht is en spanningen die kunnen ontstaan door de boerkini, verantwoorden zo’n maatregel, was de redenering.

Lees hier de commentaar van hoofdredacteur Liesbeth Van Impe (+): “Gaan we nu plots de Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini tot westerse waarde uitroepen?”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees