Zodra ze opstappen begint hun werkdag

Colruyt laat personeel in de file werken in kantoorbus

Halle -

Supermarktketen Colruyt vervangt het woord ‘pendelen’ door ‘werken’. Vanaf volgende maand zullen werknemers een halfjaar lang vanuit Gent met een kantoorbus naar de hoofdzetel in Halle en terug kunnen rijden. Zodra ze instappen, start hun werkdag. Arbeidsexpert Jan Denys juicht het project toe.

Het initiatief komt onder andere van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit, waar ze berekenden dat liefst één op de drie Vlamingen meer dan dertig minuten ­nodig heeft om zijn werkplaats te bereiken. Negen procent doet er zelfs meer dan een uur over. Verloren tijd voor zowel de werknemer als de werkgever, dus gingen ze op zoek naar een oplossing.

Samen met de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocar­ondernemers (BAAV) richtten ze een kantoorbus in die uitgerust is met alle mogelijke snufjes. “Zo kun je er alles doen zoals in een normaal kantoor”, luidt het. “Ook inloggen dus op de server of documenten raadplegen in de cloud.”

Ze schreven voor het proef­project verschillende firma’s aan. “De interesse was groot”, zegt projectmanager Nicole Van Doninck. “Er is dus wel degelijk een markt voor.” Uiteindelijk gingen ze in zee met Colruyt. Zes maanden lang kunnen zo’n honderd van hun bedienden de bus op om tussen Gent en Halle te werken.

Arbeidsexpert: "Zeer goed idee"

Hoe de kantoorbus er precies uitziet en hoe alles exact in zijn werk gaat, maakt de keten pas volgende maand bekend. Maar nu al vindt arbeidsexpert Jan Denys van Randstad het een zeer goed idee. “De tijd die mensen spenderen aan woon-werk­verkeer wordt een almaar belangrijker aspect om voor een job te kiezen of om ergens te blijven werken”, zegt hij. “Voor ­bedrijven die in grote steden zitten of moeilijk bereikbaar zijn, is het dus een uitdaging om daar een antwoord op te bieden. Dit kan een van die antwoorden zijn. Een werknemer die elke dag een uur in de wagen zit om te gaan werken, ziet die tijd namelijk niet als vrije tijd. Het is veeleer een aanslag op zijn vrije tijd. Maar voor de werkgever is het dan weer geen werkuur. Bij deze komt daar verandering in.”

Denys verwacht dat de volgende jaren nog dergelijke projecten zullen worden opgestart. “Allemaal in afwachting van de zelfrijdende wagen. Dan is het probleem voor veel mensen ­direct opgelost en kunnen ze makkelijk in de file werken.”

Corrigeer

MEER NIEUWS