CLUBNIEUWS. Anderlecht-coach al onder druk, opvallende debutant bij Genk

CLUBNIEUWS. Anderlecht-coach al onder druk, opvallende debutant bij Genk

Foto: Photo News

Vanavond spelen Anderlecht, Genk en AA Gent belangrijke matchen in de laatste voorronde van de Europa League. Zij nemen dus het leeuwendeel van ons clubnieuws vandaag voor hun rekening.

ANDERLECHT. “We steunen de coach, wat er ook gebeurt”

Het uur van de waarheid. Anderlecht moét zich kwalificeren tegen Slavia, want een najaar zonder Europees voetbal is ondenkbaar. Lukt het niet, dan zal er gekeken worden naar trainer René Weiler en manager Herman Van Holsbeeck. Beslissingen om De Maio (naar Fiorentina) en Okaka uit te rangeren, moeten nu hun deugdelijkheid bewijzen. Van Holsbeeck verdedigt zijn coach, maar andere bestuurders willen resultaat zien van de harde aanpak.

“Er was een clash in de zin dat De Maio geen spatje kritiek aanvaardde. Als je niet akkoord gaat, kun je je ongenoegen ventileren in een persoonlijk onderhoud, maar daarnaast moet je de autoriteit van je baas aanvaarden”, aldus Herman Van Holsbeeck. “Dit is een financiële tegenslag, maar ik loste het op zo goed en kwaad als ik kon. We proberen nu nog een andere verdediger te vinden.”

Al bleek wel dat Van Holsbeeck nerveus was en zijn interview goed had voorbereid. Hij kleedde het zo in dat De Maio niet als een flop werd gezien, maar sommige RSCA-bestuurders vinden toch dat Weiler en zijn baas – met ook nog Okaka – aan kapitaalsvernietiging doen. Als de Europese campagne geen geld oplevert, komen de coach en Van Holsbeeck toch in een vervelende positie. Bij RSCA wordt er nauw toegekeken op de centen. “Wat er ook gebeurt tegen Slavia: we steunen onze coach”, aldus Van Holsbeeck.

AA GENT. Aanvoerder Shkendija testte nog bij Gent

AA Gent treft vanavond met FK Shkendija - vrij vertaald ‘Vonk’ - een team uit het Albanees sprekende deel van Macedonië. Trainer Bruno Akrapovic is ex-Bosnisch international en speelde achttien jaar in Duitsland. “Dit is misschien wel de belangrijkste match in onze clubhistorie”, zei hij. ”We hebben AA Gent goed bestudeerd en zijn klaar voor deze opdracht. Als we ons niveau halen, maken we zeker een goede kans om de poulefase te bereiken.” Opmerkelijk: aanvoerder Ferhan Hasani, die eerder actief was bij Wolfsburg en Brøndby, was in 2012 nog op proef bij AA Gent.

RACING GENK. Maes dropt kersverse verdediger meteen in de basis

RC Genk moet vanavond in Zagreb deel één van de laatste horde richting Europa League nemen. De poules lonken, al wacht met het jeugdige en onvoorspelbare Lokomotiva Zagreb een linke tegenstrever. De Gambiaanse verdediger Omar Colley, die pas maandag tekende bij de Limburgers, start meteen in de basis. Daardoor schuift Ndidi weer naar het middenveld. Het is nog afwachten of Samatta of Karelis de diepe spits wordt.

STANDARD. Emond en Yattara weer in A-kern, Dompé naar B-kern

Renaud Emond en Mohamed Yattara trainen weer mee met de A-kern van Standard. De twee werden tien dagen geleden gedegradeerd omdat Ferrera met een te ruime kern zat opgescheept. Emond was toen in de spits tweede keus na Santini en Yattara mocht een aanvaring met de coach uitzweten. Intussen is Santini verkocht en blijkt het grote talent Ryan Mmaee toch nog wat groen achter de oren. Bovendien belandden Benjamin Tetteh en Benito Raman in de lappenmand. Laatstgenoemde raakt wellicht hersteld voor de Waalse derby van vrijdag, maar Emond en Yattara werden toch opnieuw uitgevist. Wat nog niet betekent dat zij de selectie halen voor de match tegen Charleroi, want zij missen natuurlijk matchritme. Jean-Luc Dompé gaat de andere richting uit en mag in de B-kern gaan bezinnen over zijn gedrag.

KV MECHELEN. Nigeriaanse spits op komst

Nigeriaanse bronnen bevestigen dat KV Mechelen onderhandelt met aanvaller Christian Osaguona (25, 1m94). Hij speelde sinds januari 2015 bij het Marokkaanse Raja Casablanca, maar verbrak daar zopas zijn contract na wanbetalingen.

De blessure van Seth De Witte evolueert gunstig. Gisteren kon de kapitein van KV probleemloos lichte contacten aangaan op training. Vandaag werkt hij normaal gezien de volledige training af. Op de laatste training van morgen moet blijken of hij fit genoeg is voor een selectie tegen Waasland-Beveren.

WESTERLO. Visnakovs al terug van Eindhoven

Eduards Visnakovs trainde de voorbije dagen mee met FC Eindhoven, maar een transfer naar de club van technisch manager Van Veldhoven lijkt er niet te komen. Visnakovs trainde woensdag weer mee in Westerlo, de Let beperkte zich tot individuele oefeningen.

ANDERLECHT.Tshimanga alweer weg

Derrick Tshimanga, sinds juni een vrije speler, wordt zeker niet de nieuwe linksachter waar Weiler al een tijdje om vraagt. Tshimanga was sinds begin augustus op proef bij Anderlecht, maar hij kon niet helemaal doorzetten. Sinds deze week traint de ex-verdediger van Lokeren en Genk niet meer mee bij paars-wit. Op Neerpede valt te horen dat hij niet tevreden was over het feit dat hij zich eerst bij de beloften moest bewijzen. Tussenpersonen proberen Tshimanga nu aan een club te helpen in Israël. Al wordt er ook daar getwijfeld aan de fysieke paraatheid van de linksback. In mei was het Griekse AEK Athene geïnteresseerd.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.