“We geven les om geld te verdienen, niet om het uit te geven in de klas”

Leraren betalen 261 euro uit eigen zak voor lesmateriaal

Leraren betalen 261 euro uit eigen zak voor lesmateriaal

Foto: kfb, lva

Knutselmateriaal, meubeltjes voor in de klas of kleurpotloden. Negen op de tien leraren moeten in eigen buidel tasten om die noodzakelijke spullen te kopen. Nog voor het schooljaar is begonnen, geven leerkrachten in het basisonderwijs gemiddeld 93 euro uit. “Zelfs voor basisspullen als een schrift draaien ze zelf op”, zegt Marianne Coopman van vakbond COV.

Het schooljaar begint pas over anderhalve week, maar veel leraren zijn nu al druk in de weer om hun klasje te verfraaien. Ze krijgen daarvoor een budget van de school, maar dat is vaak ontoereikend. Uit een enquête van het COV, de vakbond voor leraren uit het basisonderwijs, blijkt dat een kwart van de leerkrachten meubeltjes uit eigen zak betaalt, en dat één op de twintig zelfs muurverf koopt.

Gemiddeld geven onderwijzers nog voor de schoolstart al 93 euro uit, een bedrag dat over het hele jaar stijgt naar 261 euro. “In veel gevallen gaat het om basisspullen als een perforator of een schrift”, zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van het COV. “Het is toch te gek dat leraren zelfs dát moeten betalen.” Daarbij komen nog eens versiering, knutselmateriaal, boeken voor de klas­bibliotheek en ga zo maar door.

Het zijn steeds vaker de leraren die de rekening krijgen gepresenteerd. “De druk op hun schouders stijgt door het gebrek aan investeringen in het basisonderwijs”, zegt Coopman. “Het wordt voor scholen steeds moei­lijker om rond te komen en leraren zijn de dupe. Nochtans bepaalt de regelgeving dat leraren niet mogen be­talen voor spullen die ze nodig hebben om hun job naar behoren uit te voeren.” En die leraars, die betalen de rekening, gelaten maar ook gefrustreerd. “We werken toch om geld te ver­dienen, niet om het uit te geven in de klas”, zucht een juf.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees