Broeikasgas wordt bruikbare grondstof

© shutterstock

De Gentse bio-ingenieur Frederiek-Maarten Kerckhof heeft een techniek ontwikkeld om het broeikasgas methaan efficiënter uit de lucht te verwijderen en mogelijk op te waarderen tot een bruikbare grondstof. Dat meldt de UGent in een persbericht. De techniek moet de hoge investeringskosten om methaan te verwijderen, terugwinnen.

Methaan is naast CO2 het belangrijkste broeikasgas dat te wijten is aan menselijke activiteit. Om het broeikaseffect te verkleinen, bestaan er verschillende technieken die methaan uit de lucht kunnen verwijderen. Die zijn echter niet erg efficiënt en dus vrij duur, zegt de Gentse universiteit.

Frederiek-Maarten Kerckhof van de vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie ontdekte dat de bacteriële gemeenschappen die in de buurt van methaan voorkomen van doorslaggevend belang zijn. “Sommige bacteriën verwijderen immers methaan maar gaan bovendien op zoek naar een samenwerking met andere bacteriën die zelf geen methaan kunnen verwijderen. Je kan ervoor zorgen dat de methaanverwijderende bacterie samenwerkt met een bacterie die ook nog andere sterktes heeft, bijvoorbeeld eentje die vervuilende stoffen uit grondwater kan verwijderen”, zegt Kerckhof. “Zo krijg je een win-winsituatie: methaan wordt efficiënter verwijderd én je kan de bacteriële gemeenschap inzetten in waterzuivering of in de verbetering van de bodemkwaliteit.”

Wetenschappers kunnen ook combinaties samenstellen met bacteriën die bepaalde grondstoffen kunnen aanmaken, zoals bijvoorbeeld vitamines of pigmenten. De onderzoeker werkt momenteel aan de praktische implementering van de techniek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie