‘Bruul Brult’ naar Raad van State tegen RUP ondergrondse parking in centrum Leuven

‘Bruul Brult’ naar Raad van State tegen RUP ondergrondse parking in centrum Leuven

Foto: BELGA

Het actiecomité ‘Bruul Brult’ trekt naar de Raad van State om het Ruimtelijk Uitvoeringsplan te laten vernietigen voor de bouw van een ondergrondse parking met plaats voor 600 wagens onder parking De Bruul in centrum Leuven. Het RUP werd op 27 juni door de gemeenteraad goedgekeurd en op 16 augustus in het Belgische Staatsblad gepubliceerd. Leuven hoopt in 2017 met de bouw te kunnen starten.

“We hebben principieel beslist om dit RUP aan te vechten voor de Raad van State”, zegt woordvoerder Tobias Van Os. “Na publicatie van dit RUP in het Staatsblad hebben we echter nog 60 dagen de tijd om het verzoekschrift tot vernietiging van het RUP in te dienen. Onze juristen zijn momenteel het dossier nog aan het samenstellen. In het kader van deze procedure tegen het RUP zullen we overigens ook proberen om de gedeeltelijke herziening van het Leuvense ruimtelijk structuurplan onderuit te halen dat Leuven een aantal maanden geleden goedkeurde en dat de juridische basis voor dit RUP legt.”

Het comité is al enkele jaren in de weer om de bouw van deze parking te verhinderen. Nadat 1.300 Leuvenaars een verzoekschrift in die zin hadden ondertekend mocht een woordvoerder eind mei in de gemeenteraad het protest verwoorden. Tijdens de raadszitting kreeg het comité echter enkel de steun van Groen. Het comité vreest dat de komst van de parking in de Leuvense binnenstad aanleiding zal geven tot meer verkeer en luchtvervuiling. Er wordt ook gevreesd voor de toekomst van het park, dat een druk gefrequenteerde ontmoetingsplaats is. Andere kritiek slaat op de gevolgen van het project voor de waterhuishouding en het dure kostenplaatje. Wegens het grote aantal ongebruikte parkings in de binnenstad is de bouw van de Bruulparking volgens het comité ook niet nodig.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees