Onderwijsexperts pleiten voor invoering zomerscholen

“Twee weken les in vakantie efficiënter dan jaar overdoen”

“Twee weken les in vakantie efficiënter dan jaar overdoen”

Voorlopig een uitzondering: directrice Karin Heremans biedt in het Antwerpse Atheneum een zomercursus aan, vooral voor anderstaligen. Foto: Wim Hendrix

Antwerpen -

Twee weekjes les tijdens de zomervakantie om te voorkomen dat gebuisde leerlingen moeten blijven zitten. Onderwijsexperts pleiten ervoor zo’n systeem van zomerscholen in te voeren in Vlaanderen. Ook onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) is het idee genegen en wil het extra ondersteunen. “We weten dat zittenblijven geen garantie is voor een goede schoolloopbaan.”

18.221 scholieren uit het middelbaar kregen in juni 2015 nog te horen dat ze niet mochten overgaan. Een hoog cijfer, zeker omdat studies aantonen dat zittenblijven amper positieve effecten heeft en het zelfvertrouwen van leerlingen aantast.

Wouter Smets, onderwijs­onderzoeker aan de Karel de Grote Hogeschool, pleit daarom voor een extra instrument om zittenblijven te voorkomen: de zomerschool. “Nu geven scholen een B-attest, dat de leerling naar een andere studierichting dwingt, of hoogst uitzonderlijk een herexamen. De zomerschool kan een laatste redmiddel zijn.”

Het principe is eenvoudig: leerlingen met tekorten krijgen op het einde van de zomervakantie een stoomcursus. Een leraar volgt hun vooruitgang en neemt eventueel een nieuw examen af.

“Het is veel goedkoper voor de overheid om twee weken zomerschool te betalen dan een leerling te laten dubbelen”, zegt Smets. “Een volledig schooljaar in het middelbaar kost per leerling iets meer dan 7.500 euro.”

Goede resultaten

Smets verwijst naar Nederland, waar dit jaar 13.470 leerlingen in 310 scholen een zomerschool volgen na een tegenvallend rapport. “Tot 80 procent behaalde ook het volgende jaar de verwachte doelen.”

Ook pedagoog Pedro De Bruyckere van de Arteveldehogeschool vindt het een goed idee om te experimenteren met zomerscholen. “Omdat ze goedkoper zijn en zittenblijven vaak weinig effect heeft”, zegt hij.

Maar voorlopig bestaan ze amper in Vlaanderen. Het Atheneum van Antwerpen is een uitzondering: 90 leerlingen zitten er momenteel op de banken. Vooral anderstaligen die moeite hebben met Nederlands, maar er is ook een cursus wiskunde. “Als leerlingen een tekort hebben voor die vakken, kunnen we hen een bijkomende proef geven in de vorm van de zomerschool”, zegt directrice Karin Heremans. “Het aantal zittenblijvers en C-attesten is daardoor gedaald.”

Corrigeer

NIEUWS