Mama

Is dit bekend medicijn dan toch niet zo veilig tijdens de zwangerschap?

Is dit bekend medicijn dan toch niet zo veilig tijdens de zwangerschap?

Foto: Shutterstock

Vrouwen die paracetamol innemen tijdens de zwangerschap hebben meer kans op een hyperactief kind. Dat is althans de conclusie van een nieuwe studie waaraan achtduizend moeders hebben meegewerkt. Dat staat in een publicatie in het vakblad JAMA Pediatrics.

Een team onderzoekers onder leiding van Evie Stergiakouli analyseerde de gegevens van achtduizend zwangere vrouwen, verzameld door de University van Bristol in het Verenigd Koninkrijk. Voor dat onderzoek moesten de deelneemsters na 18 weken zwangerschap een vragenlijst invullen over de pijnstillers die ze gebruikten. Na 32 weken zwangerschap kregen ze dezelfde opdracht, net als zeven jaar na hun bevalling. De laatste keer werd in de vragenlijst ook gepolst naar het gedrag van hun kind.

Wat bleek uit hun antwoorden? Ruim 53 procent van de dames nam wel eens paracetamol toen ze 18 weken zwanger waren, bij de dames die 32 weken zwanger waren was dat 42 procent. Ongeveer vijf procent van de kindjes hadden rond hun zevende levensjaar gedragsproblemen.

De onderzoekers zijn voorzichtig met conclusies maar suggereren dat paracetamol, indien ingenomen tussen de 18e en 32e week van de zwangerschap, een invloed kan hebben op het gedrag van je kind. Uit de testen bleek dat kinderen van mama’s die de pijnstiller gedurende hun zwangerschap hadden genomen vaker hyperactief waren en meer met emotionele problemen kampten.

Volgens de vorsers is meer onderzoek nodig om het verband tussen paracetamol tijdens de zwangerschap en gedragsproblemen bij kinderen te duiden omdat deze studie geen rekening hield met het aantal pijnstillers die werden ingenomen en voor hoelang. Stergiakouli stelt dat enige voorzichtigheid met de pijnstiller geboden is, maar dat het niet behandelen van pijn tijdens de zwangerschap geen goed idee is. “Gebruik enkel pijnstillers in uiterste noodzaak. Een vrouw moet met haar arts de risico’s van het niet behandelen van koorts of pijn bespreken en geïnformeerd worden over de mogelijke effecten op haar ongeboren kind.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees