Berucht café 't Keteltje heropent met opvallende affiche: "Verboden voor illegalen"

Berucht café 't Keteltje heropent met opvallende affiche: "Verboden voor illegalen"

Foto: Kioni Papadopoulos

Antwerpen -

Verboden toegang voor illegalen.’ Dat staat sinds kort te lezen op een affiche aan de deur van ’t Keteltje in de Oudemansstraat. Een reactie op een opgelegde sluiting die de zaak drie maanden dichthield. “Wat moeten we anders doen?”, klinkt het in het café.

In mei kregen de uitbaters van ’t Keteltje in de Oudemansstraat te horen dat ze drie maanden lang de deuren moesten sluiten. Een beslissing van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nadat bij verschillende politiecontroles vastgesteld was dat er Afrikaanse vrouwen zonder papieren aanwezig waren. “Zij droegen allemaal veel make-up en seksueel provocerende kledij. De politie vond in alle handtassen van de vrouwen condooms en busjes glijmiddel”, luidde het bij het kabinet van de burgemeester. En dus volgde een sluiting van drie maanden wegens mensenhandel, een primeur was dat.

“We doen wat we kunnen”

Het café ging op 7 augustus weer open en heeft sindsdien een opvallende affiche aan de deur hangen. ‘Verboden toegang voor illegalen’ en ‘Verboden aan prostitutie te doen’ staat erop te lezen. “Wat moeten we anders doen? We mogen niet zomaar identiteitskaarten vragen aan onze klanten”, zegt de zoon van de zaakvoerder. “Op deze manier proberen we ervoor te zorgen dat we geen problemen meer krijgen, want zo’n sluiting is geen pretje.” Vooral financieel kwam de opgelegde sluiting hard aan in ’t Keteltje.

Berucht café 't Keteltje heropent met opvallende affiche:
Foto: Kioni Papadopoulos

“We hebben die periode net kunnen overbruggen maar het had geen maand langer moeten duren”, luidt het. Met mensenhandel heeft het café naar eigen zeggen niets te maken. “Bijlange niet, anders zouden mijn vader en ik toch in den bak zitten? En dan zou ons café toch verzegeld zijn? We zijn niet eens ondervraagd door de politie. Met mensenhandel hebben wij niets te maken”, zegt men in ’t Keteltje. “Dat de vrouwen hierbinnen schaars gekleed zijn is ook onze verantwoordelijkheid niet. Iedereen draagt toch wat hij of zij wil? Kijk maar naar de Gay Pride een tijdje geleden, daar liepen ook mensen in hun bloot gat.”

Ook bij de politie is de opvallende affiche aan de deur van het bekendste café van het Schipperskwartier niet onopgemerkt voorbijgegaan. “Er is een proces-verbaal opgesteld om verder te laten onderzoeken of die vermelding van illegaliteit iets strafbaars is”, zegt politiewoordvoerster Veerle De Vries. “Er zal nog uitgezocht worden of er wettelijk sprake is van discriminatie of een andere schending van de wet.”

Corrigeer

NIEUWS