Chefs klagen industriële kost in rusthuizen aan: “Sommige dingen lijken meer op gekleurd water”

Chefs klagen industriële kost in rusthuizen aan: “Sommige dingen lijken meer op gekleurd water”

Foto: ss / kets

Maaltijden die meer weg hebben van gekleurd water dan iets anders: de kwaliteit van het eten in onze rusthuizen is zorgwekkend slecht. Dat zegt een pas opgerichte vereniging van chefs uit de sector. “Woon-zorgcentra geven ­gemiddeld 3 euro per dag uit per bewoner. Je kunt niet verwachten dat we daarmee een lekkere en gezonde maaltijd bereiden”, zegt woordvoerder Andy Verroeye.

Verrroeye is al elf jaar keukenchef in woon-zorgcentrum Sint-Vincentius in Kaprijke. Samen met vier Vlaamse en vier Nederlandse collega’s richtte hij onlangs de vereniging ‘New Chefs in Healthcare’ op. Hun doel? Vechten voor de maaltijden van bejaarden en komaf maken met het industriële kostje.

“Want het is niet langer vijf voor twaalf, maar ver voorbij twaalf”, zegt hij. “Keukenchefs moeten het dikwijls stellen met 3 euro per dag per bewoner. Daarmee moeten we een ontbijt, middagmaal, vieruurtje en avondmaal bereiden. Inclusief drank. Ik daag iedereen uit om het eens te proberen.”

Alles uit de diepvries

Om toch maar binnen hun budget te blijven, moeten de chefs hun toevlucht nemen tot spotgoedkope producten. “Erwtjes en worteltjes uit de diepvries. Vis uit de diepvries. Schnitzels, vogels zonder kop, worst. Altijd maar gehakt om de prijs van het vlees te drukken”, zegt ­Verroeye, die zelf 5 euro budget per bewoner krijgt. “Sommige dingen lijken meer op gekleurd water. Water met twee lepels bouillon en wat bindmiddel wordt tegenwoordig als saus verkocht.”

De vereniging pleit voor dringende investeringen in de zorgsector. “Laat ons een eerlijk budget nemen van 8,9 euro per dag”, zegt Verroeye. “Dan kunnen we die mensen tenminste een fatsoenlijke maaltijd geven. Ze staan op het einde van hun leven, hebben hard gewerkt en bijgedragen aan de sociale zekerheid en dan krijgen ze dit.”

Corrigeer

MEER NIEUWS