Seks & Relaties

Studie toont aan: pil heeft wel degelijk invloed op je seksleven

Studie toont aan: pil heeft wel degelijk invloed op je seksleven

Foto: Shutterstock

De voorbije maanden kwam er een debat op gang over of de pil nu al dan niet invloed heeft op het seksleven van vrouwen. Heel wat onder hen lieten optekenen dat het nemen van anticonceptiva ervoor zorgde dat ze onder andere minder zin hadden in seks en Zweeds onderzoek heeft dat nu effectief voor het eerst bevestigd.

Hoewel de pil al sinds de jaren 60 op de markt is, wordt er nu pas voor het eerst echt onderzoek gedaan naar de effecten ervan op het lichaam en het libido van vrouwen. Baanbrekend daarbij is de Zweedse studie van het Karolinska Institute, gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Het stelde vast dat er weinig verschillen zijn tussen het algemeen seksueel funtioneren van vrouwen die al dan niet de pil slikken. Maar toen de wetenschappers hun studie uitvoerden, kwam er echter nog iets anders aan het licht.

Ze verdeelden een groep van 332 vrouwen in tweeën en lieten de ene helft de pil nemen en de andere helft een placebomiddel. Hoewel alle twee de helften gelijke levels lieten optekenen van orgasmefrequentie, zelfbeeld, responsiviteit en hoeveel ze om seks geven, bleek de groep die aan de pil zat over het algemeen minder zin te hebben gehad in seks, minders snel opgewonden te raken en minder plezier te hebben beleefd gedurende de drie maanden van de testperiode. 

"Dit is de eerste studie die aantoont dat contraceptiva de seksualiteit kunnen beïnvloeden", zegt professor in de gynaecologie Angelica Lindén Hirschberg. De onderzoekster hoopt dat dit de aanzet kan zijn voor meer onderzoek. "We hebben het hier over jonge, gezonde vrouwen die elke dag en soms decennialang de pil nemen. Het is onredelijk dat dat hun welzijn en seksleven zou aantasten."

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees