Vossenplaag teistert bosgemeente Opdorp

Buggenhout -

Zeker vijf gezinnen in Opdorp kregen onlangs ongewenst bezoek: vossen beten er de voorbije dagen tientallen kippen dood.

Onder meer gezinnen in de Brusselmansstraat en de Kruisheide in Opdorp en in de omgeving van de Hanenstraat, de Bovendonstraat en de Kluisweg in het centrum van de bosgemeente kregen ongewenst bezoek van een vos.

Gustaaf Van Gucht, ex-boswachter en lid van Natuurpunt ‘sHeerenbosch, schrikt er niet van. “Al twintig jaar zitten er vossen in Buggenhoutbos, hun aantal neemt toe in de ruime regio. Tijdens de maanden juli en augustus zitten de dieren met jongen. Die hebben uiteraard ook voedsel nodig. De volwassen vossen moeten dus op jacht. Vossen eten muizen en ratten, maar opportunistisch als ze zijn, zeggen ze niet neen tegen een kip. Alleen beëdigde jachtwachters mogen, wanneer de populatie te groot wordt, de dieren doden.”

Van Gucht ziet maar één middel om de vossen te beletten vrij spel te krijgen in een kippenhok. “Sluit de hokken goed af”, adviseert hij. “Liefst met een twee meter hoge omheining. Vossen zijn bijzonder lenig, een omheining van anderhalve meter overwinnen is voor hen kinderspel. Ze worden niet voor niets een hond op kattenpoten genoemd.”

Er bestaan ook elektrische kippenluiken, voorzien van een timer, die het hok automatisch openen en sluiten en de vos 's nachts voor een gesloten deur laten staan.

INFO

www.natuurpunt.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio