Koning Filip komt naar Canadese begraafplaats

Koning Filip komt naar Canadese begraafplaats

Koning Filip zakt op 11 september af naar Adegem. Foto: Photo News

Maldegem -

Op zondag 11 september zal koning Filip de zeventigste Canadese-Britse-Poolse plechtigheid bijwonen op de Canadese militaire begraafplaats in Adegem.

Het gemeentebestuur van Maldegem heeft deze week de officiële bevestiging gekregen dat koning Filip op zondag 11 september naar Adegem zal komen, waar hij op de Canadese militaire begraafplaats de zeventigste Canadese-Britse-Poolse plechtigheid zal bijwonen.

“We zijn zeer vereerd dat we de koning die dag mogen ontvangen”, zegt Maldegems burgemeester Marleen Van den Bussche (CD&V). “Ieder jaar wordt de plechtigheid op de Canadese militaire begraafplaats bijgewoond door een vertegenwoordiger van het koninklijk hof en vorig jaar vroegen we aan die persoon of we voor de zeventigste herdenking geen koninklijk bezoek mochten verwachten. Blijkbaar is die vraag dan gesteld aan de koning die ‘ja’ geantwoord heeft.

Of koningin Mathilde er bij zal zijn, weten we niet.”

De plechtigheid in Adegem start om 10 uur in aanwezigheid van de koning, die na het begroeten van de oud-strijders om 11 uur de begraafplaats zal verlaten. “De koning heeft die dag een heel druk schema waardoor hij geen andere stops meer doet in Maldegem”, klinkt het bij de burgemeester.

Naar aanleiding van de komst van koning Filip gelden extra veiligheidsmaatregelen en controles. “Het is een publieke plechtigheid. Aan de aanwezigen wordt gevraagd om ruimschoots op voorhand aanwezig te zijn en door de terreurdreiging zullen rugzakken niet worden toegelaten”, aldus Marleen Van den Bussche.

Voor de koning zal de militaire begraafplaats als vertrouwd aanvoelen, want ook in 2004 was hij, toen in de hoedanigheid als prins, aanwezig op de Canadese-Britse-Poolse plechtigheid.

In 2011 brachten koning Albert en koningin Paola een bezoek aan Maldegem.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio