Martinez kiest voor Sels als derde doelman en haalt drie oude bekenden bij selectie

Roberto Martinez heeft vanmiddag zijn eerste selectie bekendgemaakt. Heel veel veranderde hij niet in vergelijking met de namen die Marc Wilmots meenam naar het EK. Matz Sels wordt derde doelman, Steven Defour, Kevin Mirallas en Thorgan Hazard werden erbij gehaald. De grootste verrassing viel echter te noteren bij de voorstelling van de technische staf: niemand minder dan Thierry Henry, één van de grootste spitsen aller tijden, werd voorgesteld als één van de assistenten van Martinez.

Heel veel veranderingen voerde Martinez niet door tegenover de 23 namen die Marc Wilmots meenam naar het EK. Jean-François Gillet, Laurent Ciman en Jason Denayer vielen af. Matz Sels, Steven Defour, Thorgan Hazard en Kevin Mirallas kwamen bij de selectie. 

Als derde doelman koos Martinez na Jean-François Gillet voor Newcastle-doelman Matz Sels. "Ik zie de keuze voor Sels niet als een definitieve keuze", zei hij wel. "We geven de kans aan Sels want hij heeft meer gespeeld. Maar we volgen zes doelmannen op dagelijkse basis en er zijn er vijf die in aanmerking komen voor de nationale ploeg."

Ook haalde Martinez Defour weer bij het nationale team. "Ik zag hem aan de slag met Burnley en was onder de indruk van zijn mentaliteit", aldus de Spanjaard. "Die mentaliteit wil ik zien bij de Rode Duivels."

De Rode Duivels spelen hun eerstvolgende (oefen)interland op 1 september in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. Tegenstander wordt Spanje, het thuisland van Martinez. De eerste kwalificatiewedstrijd van de Belgen op weg naar het WK van 2018 in Rusland volgt op 6 september, in en tegen Cyprus.

De volledige selectie:

Doelmannen: Courtois, Mignolet, Sels.

Verdedigers: Alderweireld, Kabasele, Lombaerts, J. Lukaku, Meunier, Vermaelen, Vertonghen.

Middenvelders: De Bruyne, Defour, Dembele, Fellaini, Nainggolan, Witsel.

Aanvallers: Batshuayi, Benteke, Carrasco, E. Hazard, T. Hazard, R. Lukaku, Mertens, Mirallas, Origi.

 

Henry is dé verrassing van de dag

Van de staf onder Marc Wilmots blijven alleen keeperstrainer Erwin Lemmens en videoanalist Herman De Landtsheer over. De Engelse assistent Graeme Jones komt er bij en er is door Martinez zelf ook plaatsgemaakt voor een tweede keeperstrainer, namelijk Iñaki Bergara. Verrassend was evenwel dat Thierry Henry voorgesteld werd als tweede assistent van Martinez.

“Het was niet moeilijk hem te overtuigen”, vertelde Martinez over de entree van Henry bij de Rode Duivels. “Hij was meteen enthousiast om bij het Belgische verhaal te horen. Henry brengt iets helemaal anders (dan de andere stafleden, nvdr). Hij kan de mentaliteit om iets speciaals na te jagen bijbrengen aan deze groep, denk maar aan wat hij deed tussen 1996 en 1998 (toen Frankrijk uiteindelijk wereldkampioen werd, nvdr).”

Lees hier meer over de aanstelling van Henry.

Kinesist Lieven Maesschalck zal zich na een kleine onderbreking opnieuw ten dienste stellen van de nationale ploeg. Bert Driesen, uit het Move to Cure-team van Maesschalk, wordt de derde kinesist.

Het analysedepartement wordt ook uitgebreid. Herman De Landtsheer zal worden bijgestaan door Moussa El Habchi. "We gaan op de wedstrijddag anders werken. Er zal niet alleen iemand in de tribune zitten, maar er komt ook iemand beneden", zei Van Puyvelde hierover.

Binnen de scoutingscel zijn er ook enkele vernieuwingen. "De nationale jeugdtrainers zullen in het systeem worden geïntegreerd", verklaarde de technisch directeur. Daarnaast is er ook aan de psychologische hulp van de Rode Duivels gedacht. Jef Brouwers zal zich, wanneer nodig, beschikbaar stellen. Tot slot is er met de nieuwe chef-kok Bart Dewulf ook een vernieuwing in de keuken van de nationale ploeg.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

EK-kwalificatie Groep I

Vorige speeldag Volgende speeldag

Speeldag 8 -

GS W V G DS P
1 België 8 8 0 0 30/1 24
2 Rusland 8 7 1 0 27/4 21
3 Cyprus 8 3 4 1 13/12 10
4 Schotland 8 3 5 0 11/17 9
5 Kazachstan 8 2 5 1 9/13 7
6 San Marino 8 0 8 0 0/43 0