“Beslissing over uitwijzing van 16-jarige Djellza correct verlopen”

Djellza reageert op uitwijzing: "Ik heb niets misdaan en plots stonden er drie agenten aan mijn deur"

Djellza reageert op uitwijzing: "Ik heb niets misdaan en plots stonden er drie agenten aan mijn deur"
De beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken tot uitwijzing van een Kosovaars gezin met een zestienjarig meisje dat al sinds haar eerste levensjaar in ons land verblijft, is correct verlopen. Dat heeft de raadkamer in Mechelen vrijdag geoordeeld, nadat de advocaat van het meisje en haar vader een verzoek tot invrijheidsstelling had ingediend.

“De raadkamer bekijkt enkel of de beslissing genomen is conform de Belgische en Europese wetgeving, niet of ze wenselijk is”, stelt André Van Praet, voorzitter van de Mechelse rechtbank van eerste aanleg. “Alles blijkt correct verlopen te zijn. De vader had ook gewag gemaakt van een illegale huiszoeking, maar leverde daar geen enkel bewijs voor.”

Het meisje werd onlangs samen met haar vader thuis in Mechelen opgepakt, haar moeder zou sindsdien ondergedoken zijn. “Die maatregel was niet disproportioneel, want ze hebben duidelijk niet de bedoeling om terug te keren”, stelt Van Praet.

Het gezin zou in het verleden al meerdere bevelen om het grondgebied te verlaten, genegeerd hebben en al lang geweten hebben dat ze niet in België konden blijven. “Ze vroegen eerst asiel aan in Duitsland voor ze in 2000 naar ons land kwamen”, zegt Van Praet. “Dan weet je dat je dossier hier geen kans maakt.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had het donderdag al over “onverantwoordelijk en onwettig gedrag” van de ouders van het meisje.

"Niets misdaan"

De zestienjarige Djellza heeft zelf gereageerd in Het Journaal. "Ik heb hier mijn vrienden, mijn studies... Alles wat ik wou om mijn toekomst op te bouwen. Als ik naar Kosovo ga, heb ik dat niet meer. Ik ben daar bang voor", zegt ze onder meer."

"Ik snap het niet goed", gaat ze verder. "Ik heb niets misdaan en ineens stonden er drie agenten aan mijn deur. Mijn ouders waren niet thuis en dan hebben ze me alleen opgepakt."

Djellza had nog nooit aan iemand verteld dat ze geen papieren had. "Zo werd ik ook niet bestempeld als een illegaal. Nu is dat helemaal anders. Nu iedereen het weet, bekijken ze me anders. Ik heb daar geen goed gevoel bij."

Corrigeer

MEER NIEUWS