Vijf verdachten opgepakt en weer vrijgelaten

Brand gesticht in NICC om bewijsmateriaal te vernietigen? "Personeel is geschokt"

Meerdere daders hebben afgelopen nacht brand gesticht in een laboratorium in het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) in Neder-Over-Heembeek. Ze reden het terrein op, gooiden brandstof naar binnen en staken dat in brand. Daarna lieten ze ook hun eigen wagen uitbranden en vluchtten ze. Er werden vijf mensen opgepakt voor verhoor, maar ook weer vrijgelaten. "De locatie is niet toevallig gekozen", aldus het parket. "Er ligt heel wat gevoelig materiaal voor lopende zaken en dossiers."

De brandstichting gebeurde in de nacht van zondag op maandag rond 2.15 uur. De daders reden met hun voertuig door drie omheiningen en stopten op de parking. Daar kropen ze op hun wagen om het raam van een laboratorium van microsporen stuk te slaan en vervolgens brandstof binnen te gooien. Die staken ze in brand, om daarna ook hun eigen wagen te laten uitbranden.

"Dat voertuig werd niet gebruikt als een stormram om het gebouw van het NICC zelf binnen te dringen, enkel de hekkens raakten beschadigd", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

Kwaad opzet

De brandweer was snel ter plaatse en heeft nog enkele uren moeten nablussen. Er is heel wat schade aan het gebouw, maar op het moment van de brandstichting was er gelukkig niemand aanwezig. Er vielen dan ook geen gewonden. "Het gaat duidelijk om kwaad opzet", zegt woordvoerder Pierre Meys van de Brusselse brandweer.

Kort na de feiten werden in de omgeving vijf personen opgepakt, die werden ondervraagd en daarna weer vrijgelaten werden. "De vijf personen die eerder vandaag aangehouden werden, zijn inmiddels weer vrijgelaten", gaat de woordvoerster verder. "Op dit ogenblik is er niemand in verdenking gesteld. Om ervoor te kunnen zorgen dat het onderzoek in alle sereniteit kan worden verdergezet, zal het parket zich voorlopig onthouden van elke bijkomende commentaar."

"Op dit moment kunnen we nog niet bevestigen dat het om een terroristische daad gaat, maar alle pistes worden onderzocht", aldus de parketwoordvoerster. "De locatie werd duidelijk niet toevallig gekozen. Het NICC is een wetenschappelijke instelling die gerechtelijke deskundigenonderzoeken uitvoert. Het spreekt vanzelf dat verschillende individuen baat hebben bij de verdwijning van elementen ten laste van hun gerechtelijke dossiers."

Persconferentie parket:


Zwaar beschadigd

Het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek, kortweg NICC, is een federale wetenschappelijke instelling, die helpt om bewijzen te vinden bij misdrijven en waar de nationale DNA-databank gevestigd is. Belangrijk is dat in de gebouwen van het NICC ook het gerechtslabo ligt. Dat is een belangrijke plek omdat er sporenonderzoek wordt gedaan. Ook de nationale databank met DNA-gegevens wordt er bijgehouden. Die databank bevat alle informatie uit de negen DNA-laboratoria in België en informatie over "zware gedetineerden." Dat zei Jan De Kinder, de directeur-generaal van het NICC tijdens de persconferentie van het parket.

De juiste omvang van de schade is nog niet duidelijk maar wel is zeker dat die aanzienlijk is. De daders hebben brand gesticht in een van de NICC-vleugels waar de labo's huizen, al of niet toevallig in de vleugel waar zich de meeste laboratoria bevinden.

"In die vleugel bevinden zich zes van de tien laboratoria", zegt adviseur-generaal Fabrice Gason. "Het gaat onder meer om de labo's voor kruitsporen, voor brandversnellers, voor kledingvezels, en dat voor biologische microsporen. Vooral dat laatste, op de eerste verdieping, lijkt het zwaarst beschadigd door het vuur maar ook in de andere labo's is er veel schade, door het vuur maar ook door de rook en het bluswater."

Microsporen

Het labo voor microsporen heeft een belangrijke rol gespeeld in een aantal grote gerechtelijke dossiers zoals de ontvoering en moord op Stacy Lemmens en Nathalie Mahy, in juni 2006 in Luik, en in het dossier-Dutroux. De duizenden haren die in de woning van Dutroux werden aangetroffen, werden immers in dat labo onderzocht.

Volgens adviseur-generaal Gason is van buitenaf te zien dat zich in de betrokken vleugel laboratoria bevinden maar het is nog allesbehalve duidelijk of de daders het specifiek gemunt hadden op dat labo voor microsporen of het hele NICC wilden lamleggen. Gezien de schade zal het vermoedelijk enkele weken duren voor het NICC weer volledig operationeel is, klinkt het.

Of er door de brand belangrijke sporen in gerechtelijke dossier vernietigd zijn, moet nog blijken maar de kans is reëel. "De sporen en monsters waarop de laboranten werken, blijven in de labo's achter", zegt Fabrice Gason. "Een aantal zaken zullen we vermoedelijk kunnen recupereren. Als er voldoende sporenmateriaal is, is het vaak voldoende om slechts een klein monster te nemen maar in het geval van microsporen wordt vaak het hele opgenomen spoor onderzocht."

Geen nachtwaker

Het NICC beschikt niet over een nachtwaker of een conciërge, noch wordt het 24 uur per dag bewaakt door politie of militairen, maar het heeft enkel een zogenaamd "passief" bewakingssysteem "We hebben de voorbije jaren wel enkele kleine inbraken gehad maar nog nooit een dergelijke gerichte aanval zoals vandaag. Het personeel is dan ook geschokt."
 

ayer_e257",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:prerollUrl.replace("preroll","postroll"),loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_mhdd5gdn"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",r,l,e);var n=a.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+l+"sec - totalTime: "+i+"sec - Caller: "+n)}var n=document.getElementById(e),r="1_mhdd5gdn",t="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",l=0,i=0,o=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,c=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");i=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var r=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(r.length>0)for(var t=r.length;t>=r.length;t--){var l=r[t-1];l&&l.parentNode.removeChild(l)}if(a&&a.Source){var o=a.Source;switch(o){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",c=document.createElement("div"),s=n.parentNode;c.className="video-source-origin",c.innerHTML="Bekijk meer video's van "+o+' op '+d+"",s.parentNode.insertBefore(c,s.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){l=l!=Math.round(e)?Math.round(e):l}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,i,c,[],t)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==l&&o||(i>l&&a(e),0==l&&"playing"==e&&(o=1)))}),n.kBind("doStop",function(e,n){i>l&&a("stopped")}),n.kBind("seeked",function(e){l=e,i>l&&a("seekingStarted")}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,i,c,[],t)})})

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees