Interieur

Te veel rommel in huis? Begin het schooljaar met minder spullen

Te veel rommel in huis? Begin het schooljaar met minder spullen

Foto: *

September is vaak een dure maand, vooral wanneer je schoolgaande kinderen hebt. Maar heb je al die nieuwe spullen en kleren wel echt nodig? Wij vroegen Annelies Mentink, de eerste minimaliseercoach van Vlaanderen, hoe we het nieuwe school- en werkjaar beginnen zonder bergen rommel en een lege portemonnee.

 

– September is het moment waarop de nieuwe collecties in de winkels liggen, dan kan het verleidelijk zijn om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Hou daarom eerst een doorloopmoment in je kleerkast en in die van de kinderen. Wat past er nog, wat is er te klein? In het beste geval heb je outfits voor vijf dagen, met natuurlijk nog wat reservedingen. Wat te klein of versleten is, kan het huis uit (doorgeven aan vrienden/kringloopwinkel/goed doel…). Maak dan een lijstje met wat je nog echt nodig hebt en ga met dat lijstje winkelen. Zo voorkom je dat je aangetrokken wordt tot al die nieuwe spullen.

– Met schoolspullen doe je hetzelfde: kijk welke spullen er nog zijn en maak dan een lijstje met wat er nodig is. Kinderen zijn heel vatbaar voor de nieuwe rages, maar het is belangrijker dat je investeert in degelijke spullen en hen uitlegt dat schoolspullen geen wegwerpmateriaal zijn. Een boekentas zou toch zeker twee jaar moeten meegaan.

– Voor kinderen in het kleuter- en basisonderwijs bestaat er een lijst met materialen die de school gratis ter beschikking stelt. Buiten een boekentas, een pennenzak en misschien wat mappen zou je als ouder eigenlijk niets extra moeten kopen.

– Middelbare scholen organiseren dikwijls een tweedehandsmarkt waar je handboeken kan kopen en weer verkopen. Geef de boeken een update met leuk kaftpapier, ook daar hoef je niet veel geld aan te geven. Misschien heb je nog oude landkaarten op zolder liggen die je in gps-tijden niet meer gebruikt. Of gebruik eenvoudig bruin papier waarop je een print van een leuke vakantiefoto kleeft.

- Een kind met veel hobby's, daar komen veel spullen bij kijken: muziekinstrumenten, sportoutfits, …Vraag je in eerste instantie af of het echt nodig is om je kind verschillende hobby's te laten uitoefenen. Kinderen hebben soms meer nood aan gewoon wat rust, en ouders moeten sowieso al veel rondrijden. Is het niet beter om je kinderen één ding te laten kiezen, of te kijken voor hobby's die je geen heel jaar moet volhouden, maar bijvoorbeeld maar een semester?

– Als de school je in het begin van het jaar een planning meegeeft met pedagogische studiedagen, sportdagen en vakanties, zet die dan meteen in je agenda. Zo weet je wanneer je best een extra dag verlof plant en voorkom je panieksituaties waarin je 's avonds nog naar de grootouders moet bellen of (dure) opvang moet voorzien.

- Een ordelijk huis begint bij alle spullen die een vaste logische plaats hebben. Als er te veel spulllen zijn, moet je durven afstand nemen. Mijn regel is: iets dat je in huis hebt, moet je ofwel bijna dagelijks gebruiken of het moet je echt gelukkig maken. Anders doe je het weg.

- Doe mee aan een opruimchallenge. Ik ben er in augustus zelf eentje begonnen op Facebook waarin ik het een alfabet afwerk met spullen die je kan minimaliseren. A was bijvoorbeeld voor apps op je smartphone of tablet. Er is ook MinsGame, bedacht door de  Amerikaanse blog van The Minimalists, waar je op elke dag van de maand evenveel spullen weggooit als de datum. Op de eerste doe je dus één ding weg, op de twintigste doe je twintig dingen weg. Zo gooi je op het einde 496 dingen weg. Je moet de spullen dan wel echt je huis uit doen, niet zomaar in je de kelder zetten.

– Of het nu om schoolspullen, kleren of andere dingen gaat: wacht voor je iets koopt. Het is wetenschappelijk bewezen dat we kortstondig even gelukkiger worden van iets nieuws te kopen, maar die rush gaat snel weer voorbij en dan blijf je zitten met te veel spullen.

Meer info over Annelies Mentink vind je op haar website www.oomcoaching.be en haar Facebookpagina. 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees