Termont: "Mijn fout: drie keer op privévliegtuig met Piqueur"

Termont: "Mijn fout: drie keer op privévliegtuig met Piqueur"

Foto: archief/Simon Mouton © Photo News

Gent - Drie privévluchten naar Cannes en naar Londen in 2004, 2005 en 2006, in een jet gecharterd door Optima. Dat is de inschattingsfout waarover de Gentse burgemeester Daniël Termont het zelf had in de nasleep van de Optima-affaire. Slechts voor één vlucht is er een factuur om te bewijzen dat de Stad de vlucht betaalde en niet Optima. "Dat is de fout die ik gemaakt heb: da tik de facturen niet heb gecontroleerd nadien. Verder is er geen enkel concreet feit."

In het stadhuis van Gent is maandagavond de veelbesproken Optima-commissie van start gegaan. Het doel: nagaan of de band tussen burgemeester Daniël Termont en Optima-bankier en ontwikkelaar Jeroen Piqueur niet te nauw was.

Burgemeester Daniël Termont werd uitgebreid uitgevraagd, een unicum: voor het eerst in de geschiedenis van Gent moest de burgemeester zich verantwoorden voor zijn eigen gemeenteraad. Hij gaf voor het eerst uitleg over de "inschattingsfout" waar hij het zelf had eind juni in de nasleep van de Optima-affaire: drie trips op een privévliegtuig, gecharterd door Jeroen Piqueur of Optima. Termont was toen nog schepen, geen burgemeester.

Vliegtrips

“In 2004 en 2005 ben ik meegevlogen met een door Optima gecharterd vliegtuig van Antwerpen naar Cannes en terug", verklaarde Termont. "Op mijn uitdrukkelijke vraag dat de kost zou aangerekend worden aan de stad Gent. Of dat ook gebeurd is, heb ik nadien niet nagegaan. In 2006 ben ik naar een beurs gegaan in Londen."

"In extremis is toen beslist dat ik met een door Optima gecharterd vliegtuig zou gaan. Van een aanrekening aan de stad is tot nog toe geen spoor gevonden. Dat zijn twee feiten waarvan ik mogelijk dacht dat ik een deontologische inschattingsfout zou gemaakt kunnen hebben. Mijn melding over eventueel onvoorzichtig gedrag gaat dus over deze feiten."

"Met wat ik nu weet zou ik in 2006 de fractieleiders op voorhand gecontacteerd met de vraag of het oke was dat ik met Piqueur meevlieg naar Cannes, zodat ik niet via een lijnvliegtuig over Nice moest vliegen. Dat is volgens mij de fout die indertijd gemaakt is: dat ik de facturen niet heb laten controleren. Maar daar heeft nooit iets tegenover gestaan."

KAA Gent

Slechts van één van die trips is een factuur gevonden, gericht aan de Stad Gent. Het gaat om een bedrag van 594 euro. Voor een tweede vlucht heeft Optima "vermoedelijk" de kosten opgenomen in een ruimere factuur gestuurd naar de Stad, maar die is tot nog toe niet opgedoken.

KAA Gent-voorzitter Ivan De Witte nam het alvast op voor Termont. "Daniël Termont heeft altijd de kant gekozen van onze club en van de stad, tegen de belangen in van Optima, en tegen de belangen in van Piqueur. Tijdens een incident in Frankrijk en ook toen Optima een deel shoppingcenter wou zetten in het stadion. Toen in 2010 bleek dat de financiering van Optima niet rond raakte, is de samenwerking beëindigd door het schepencollege en Termont zelf."

Volg de ontwikkelingen hier op de voet.

 
Corrigeer

MEER NIEUWS