De harde cijfers: zoveel gaven de Belgische en Europese topclubs uit aan transfers

De harde cijfers: zoveel gaven de Belgische en Europese topclubs uit aan transfers

Foto: Reuters

Voor zowel de Engelse Premier League, de Italiaanse Serie A, de Duitse Bundesliga als de Nederlandse Eredivisie was de afgelopen zomer een recordzomer. Ook de Jupiler Pro League kende een - weliswaar nipte - historische transferperiode. De Engelse Premier League verpulverde, zoals gewoonlijk, zijn transferrecord tot liefst 1 miljard en 380 miljoen euro aan inkomende transfers. Enkel en alleen op de slotdag van de transfermarkt spendeerden de Engelse clubs tezamen zo'n 182,7 miljoen euro, zo berekende Deloitte.

Liefst dertien Premier League-clubs realiseerden afgelopen zomer de duurste inkomende transfer uit hun clubgeschiedenis. De reden hiervoor moet niet ver gezocht worden. De in totaal twintig Premier League-clubs konden profiteren van een recordsom van 60,1 miljard euro aan televisierechten, die ze onder elkaar mochten verdelen.

De recordtransfer mocht op naam van Manchester United geschreven worden. Dat plukte voor liefst 105 miljoen euro de Franse middenvelder Paul Pogba weg bij Juventus. Pogba werd zo de duurste voetballer aller tijden.
Ook in de Bundesliga lag afgelopen zomer het transferrecord, van de zomer ervoor, aan diggelen. Dat bericht het Duitse persagentschap DPA. De 18 clubs uit de Duitse eerste klasse spendeerden tezamen 512,59 miljoen euro aan 150 nieuwe spelers. Voorafgaand aan het seizoen 2015-2016 was dit slechts 300 miljoen euro. Borussia Dortmund gaf het meeste uit. De uitdager van topfavoriet Bayern gaf 108,7 miljoen euro uit aan 8 nieuwe spelers.

Opvallender dan in Engeland en Duitsland is het transferrecord dat afgelopen zomer gevestigd werd in de Italiaanse Serie A. De Italiaanse eerste klasse slabakt op internationaal niveau al enkele jaren, maar Juventus en volgelingen spendeerden afgelopen zomer een recordbedrag van zo'n 706,34 miljoen euro, volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt. De transfer van de Argentijnse topspits Gonzalo Higuain, van Napoli naar Juventus voor een slordige 90 miljoen euro, hielp daarbij ook een handje.

De twee clubs uit Manchester spendeerden het meeste geld aan hun transfers. Ook Juventus liet zich - met dank aan de inkomsten van Pogba - niet onbetuigd.  Opvallend is het weinige geld dat Real Madrid spendeerde. Normaal gezien domineert Real Madrid zowat elke transferperiode de hoofdpunten. Denk maar aan de transfers van Gareth Bale, Toni Kroos en natuurlijk Cristiano Ronaldo. Maar deze zomer was de Koninklijke bijna griezelig stil. De enige inkomende transfer die Zinedine Zidane en co realiseerden, was die van Alvaro Morata. Verder kwam onder andere de verhuurde Marco Asensio terug van Espanyol, maar dat was het dan.

Nergens rolt er meer geld dan in de Premier League. Nergens werd er meer geld verdiend dan in de Serie A. In vergelijking met de Belgische Jupiler Pro League, dat geen officiële cijfers vrijgaf een reusachtig verschil. Opnieuw volgens Transfermarkt zouden onze clubs afgelopen zomer zo'n 47,89 miljoen euro gespendeerd hebben. We ontvingen een kleine 90 miljoen euro aan transfergelden, een bedrag dat bij onze noorderburen dan weer hoger ligt met 125 miljoen euro. In vergelijking met de jaargang 2015-2016 bleven de inkomsten en uitgaven quasi status quo.

Van alle Belgische clubs kreeg Anderlecht het meeste geld binnen, maar spendeerden ze ook veruit het meest. Club Brugge bleef in balans, Racing Genk en vooral AA Gent maakten een pak winst.

Geen verrassing: de meeste dure in- en uitgaande transfers kwamen van Anderlecht.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.