Zones Zele-Berlare en Hamme-Waasmunster ondertekenen samenwerkingscharter

Geen fusie maar politie gaat wel samen de baan op tijdens weeknachten

Geen fusie maar politie gaat wel  samen de baan op tijdens weeknachten

Burgemeesters Katja Gabriëls, Herman Vijt en Patrick Poppe, samen met de zonechefs bij de ondertekening. Foto: svl

Hamme / Zele / Waasmunster / Berlare -

De politiezones van Hamme-Waasmunster en Zele-Berlare gaan samenwerken. Daartoe werd een charter ondertekend. Er wordt personeel, kennis en materiaal uitgewisseld. De samenwerking moet de veiligheid in de gemeenten nog verhogen.

De officieren van beide zones werkten al samen, nu wordt het allemaal nog intensiever. “We stelden een charter op met daarin beschreven hoever we gaan”, legt Mariska Van Hoylandt, zonechef van de politie Zele-Berlare uit. “Het personeel is ook al ingelicht. In ons land is er nergens anders zo'n samenwerking en ze zal nog wat moeten groeien, omdat we niet allemaal op dezelfde manier werken, maar dat wordt op elkaar afgestemd. Wat we vooral belangrijk vinden, is dat er al veel goodwill is en dat er opnieuw een betere balans werk-privé kan komen.”

Volgens de partners heeft de samenwerking alleen maar voordelen. “Het is geen fusie, dus hebben we alleen de voordelen”, vult zonechef Jan Ketels van Hamme-Waasmunster aan. “Wij hebben op luwe nachten, van zondag tot donderdag één ploeg in onze zone, Berlare en Zele twee. Het is de bedoeling dat we in de toekomst elk een eigen ploeg hebben en de derde alternerend wordt bemand: de ene nacht door ons personeel en de andere door agenten van Berlare-Zele. Zo zijn er op het hele grondgebied voortaan elke nacht drie interventieploegen aan de slag én een officier gerechtelijke politie, terwijl die bij ons meestal gewoon van wacht was.”

Flitswagen en gsm-software

Daarnaast wisselen de twee zones ook materiaal uit, zoals een flitswagen en software om gsm's uit te lezen. “De gouverneur wil grotere zones”, zegt Zeels burgemeester Patrick Poppe (Open VLD). “Met de drie andere burgemeesters en mezelf hebben we samengezeten en onmiddellijk groen licht gegeven voor de samenwerking. De bevolking wil meer blauw op straat en dat zal bij deze lukken. En toch blijft elk korps zijn eigenheid behouden: dat was een politieke keuze.”

De financiële middelen kunnen ook beter ingezet worden. “De efficiëntie op dat vlak kan alleen nog verbeteren”, volgens Herman Vijt (CD&V), burgemeester van Hamme. “Sommige dingen zullen niet meer dubbel moeten aangekocht worden en er kunnen ook meer agenten op bijscholing.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio