Nieuwe iPhone is waterdicht, heeft twee lenzen maar geen aansluiting voor 'oortjes'

Nieuwe iPhone is waterdicht, heeft twee lenzen maar geen aansluiting voor 'oortjes'

Foto: reuters

Het Amerikaanse Apple heeft woensdagavond twee nieuwe iPhones, 7 en 7 Plus, voorgesteld. Zoals verwacht hebben de toestellen niet langer een klassieke hoofdtelefoonaansluiting. Apple rekent erop dat gebruikers zullen overschakelen op de draadloze Air Pods of op een hoofdtelefoon die past op de lightning-aansluiting van het merk. Vanaf 9 september kan je nieuwe iPhone bestellen, en vanaf 16 september is hij te koop in ons land. Het slechte nieuws: de telefoon wordt een pak duurder in Europa.

Eerst het slechte nieuws. In de VS is de iPhone 7 verkrijgbaar vanaf 649 dollar en de iPhone 7 Plus vanaf 769 dollar. Maar in Europa kiest Apple voor nieuwe en hogere prijzen. De goedkoopste iPhone 7 moet 769 euro kosten. De iPhone 7 Plus moet zelfs minstens 909 euro. Dat is meer dan wat de iPhone 6S vorig jaar kostte.

Maar voor dat geld krijg je wel wat. De nieuwe toestellen kopiëren in grote lijnen het design van de vorige iPhones, 6 en 6S. Nieuwigheden zijn de drukgevoelige home-knop en een waterdicht ontwerp, iets wat concurrenten als Samsung en Sony al langer aanbieden. De camera's op voor- en achterzijde werden verbeterd en het grotere Plus-toestel heeft er voortaan twee aan de achterzijde. Daarmee kan met scherpere kwaliteit worden ingezoomd.

De toestellen hebben maar één aansluiting meer: de lightning-poort die wordt gebruikt om de telefoons op te laden en ze aan te sluiten op randapparatuur. Apple levert bij elke gsm nieuwe compatibele oortjes, de zogenaamde Air Pods. Ook een adaptor om een traditionele hoofdtelefoon aan te sluiten wordt gratis bijgevoegd. Als reden voor het schrappen van de traditionele aansluiting geeft het bedrijf plaatsbesparing en 'moed'.

Smart Watch 2

Naast de twee nieuwe iPhones stelde Apple ook een vernieuwde smartwatch voor, een toestel dat in zijn eerste incarnatie geen doorslaggevend succes was. Het horloge kreeg een beter scherm en een eigen gps-chip. Sportmerk Nike brengt een eigen versie van de Apple Watch, speciaal voor hardlopers, op de markt.

Het bedrijf uit Cupertino had tot slot Shigeru Miyamoto, de geestelijke vader van Mario, uitgenodigd om de komst van de meeste iconische game van de vorige eeuw naar de iPhone aan te kondigen.

HERBELEEF HIER DE KEYNOTE VAN APPLE:

IPHONE

En dan is het tijd voor hoofdmenu: de nieuwe Iphone 7. Het succesnummer van Apple is een waar verkoopwonder. In totaal zijn er al 1 miljard van verkocht. Er weerklinkt een groot applaus als de iPhone7 wordt getoond. Er worden maar liefst tien nieuwigheden aangekondigd. 

Design: er komt een nieuwe kleur 'jet black', dat blinkt waardoor het verschil met het glas amper nog opvalt. Roze, goud, zilver en zwart blijven natuurlijk ook opties. 

De home-button is ook grondig aangepakt. Het is geen mechanische knop meer, maar wordt drukgevoelig. 

Ook al uitgelekt, en nu officieel bevestigd: de nieuwe iPhone wordt water- en stofbestendig

De camera is rekenwonder geworden: de processor is uitgerust met 'machine learning", die alle instellingen aanpast om de ultieme foto te nemen. Ook de camera aan de voorkant (om selfies te nemen) krijgt een flinke update: van vijf megapixel naar zeven megapixel.

De iPhone7 Plus krijgt zoals verwacht een tweede lens. De ene camera is een groothoeklens, de tweede is een telelens waarmee je beter kan inzoomen. Een van de voordelen is dat je bijvoorbeeld een foto kan nemen met een scherpe voorgrond op een wazige achtergrond. 

Ook het geluid is onder handen genomen. De ingang voor de koptelefoon gaat er zoals verwacht uit, maar je krijgt bij elke iPhone wel een adaptor zodat je via de lightning-ingang toch nog een koptelefoon kan aansluiten. De traditionele 'oortjes' worden uiteraard ook draadloos en gaan als 'Air Pods' door het leven. Gedaan dus met het eindeloos ontwarren van het kabeltje. De batterijen zouden 5 uur moeten meegaan, maar er zit ook een batterij in het hoesje van de Air Pods.

Ook gamers komen aan hun trekken met de nieuwe iPhone. Dankzij een superkrachtige chip zijn de graphics beter dan ooit tevoren. 

De batterijen hebben een upgrade gekregen en zouden langer moeten meegaan. Wie overschakelt van de iPhone6s overschakelt naar de Iphone7 Plus wordt een uur extra batterij beloofd.

APPLE WATCH

De eerste echte productvoorstelling van de avond, is niet de iPhone7, wel de nieuwste generatie van de Apple Watch. Tim Cook benadrukt dat de Apple Watch de tweede meest verkochte smartwatch is. Binnenkort komt een update van de Apple Watch, waarbij gebruikers ook Pokémon Go zullen kunnen spelen.

Grootste vernieuwing bij de nieuwe Apple Watch 2 is dat het toestel waterdicht is tot een diepte van 50 meter. Je kan het dus ook gebruiken bij het zwemmen.

Ook de nieuwe gps-functie van de Apple Watch wordt voorgesteld. Zo kan je hardlopen zonder telefoon en toch alle data bijhouden. Er komen enkele speciale versies van de Apple Watch, zoals een Hermès-versie en een Nike-versie.  

De Apple Watch 2 zal verkocht worden aan 369 dollar. De 'oude' Apple Watch wordt dan weer goedkoper: 269 dollar. 

SUPER MARIO

De eerste echte aankondiging die Tim Cook deed, is dat je binnenkort het legendarische spelletje Super Mario zal kunnen spelen op iOs. Shigeru Miyamoto, een van de meeste geliefde ontwerper van games, mocht het goede nieuws komen brengen. Hij legt uit hoe het spelletje werkt: hoe harder je tapt op het scherm, hoe hoger Mario springt.

De show begon met een filmpje van CEO Tim Cook die gevoerd wordt naar de show door James Corden van Carpool Karaoke. Uiteraard zingt de grote baas van Apple ook een deuntje mee.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees