Nieuwe technologie uit Antwerpen herkent online ISIS-propaganda

Nieuwe technologie uit Antwerpen herkent online ISIS-propaganda

Foto: Wim Hendrix

Antwerpen -

Textgain, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, heeft software ontwikkeld die foto’s van ISIS-aanhangers herkent. Zo laat de hogeronderwijsinstelling donderdag weten. De software kan worden gebruikt tegen jihadistische propaganda.

Startend bedrijf Textgain ontwikkelde eerder al software om haatberichten op Twitter te ontcijferen. Terroristen of sympathisanten veranderen hun methodes echter, en versturen informatie versleuteld of communiceren via beeldmateriaal, wat de computer niet kan lezen.

Aan dat laatste probleem pasten de onderzoekers een mouw. Met zogeheten deep-learningtechnieken worden duizenden foto’s van ISIS-aanhangers vergeleken met die van andere gebruikers om zo de verschillen te leren.

“Doorsnee gebruikers van sociale media delen voornamelijk selfies en plaatjes van hun huisdieren, filmhelden, voetbalsterren en ovenschotels”, legt Guy De Pauw uit. “ISIS-aanhangers daarentegen delen foto’s van oorlogswapens, ontploffingen, al dan niet gesneuvelde strijders, en vlaggen. Ons leeralgoritme gaat zelf - voor de mens moeilijk te interpreteren - patronen zoeken en kan momenteel 85 tot 90 procent van de beelden juist herkennen. Geef ons miljoenen foto’s meer en dat percentage kan nog aanzienlijk oplopen.”

De software kan worden ingezet in de strijd tegen jihadistische propaganda online. “Ons vorig pakket heeft al wat aandacht gekregen. De overheid heeft ook geld vrijgemaakt voor socialemediamonitoring. Het klimaat is rijp om dit in de praktijk om te zetten en we hopen als bedrijf mee te kunnen dingen naar een aanbesteding”, aldus De Pauw nog.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio