Na Tihange 1 ligt ook kernreactor Tihange 2 opnieuw stil

Na Tihange 1 ligt ook kernreactor Tihange 2 opnieuw stil

Foto: REUTERS

Kernreactor Tihange 2 is vrijdag in de vroege ochtend stilgelegd, zo meldt uitbater Engie Electrabel. De oorzaak van de panne is nog niet geweten. Voor de herstelling is een interventie nodig aan de stoomgenerator, die zich in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale bevindt. Woensdagavond was Tihange 1 reeds opnieuw stilgevallen. Die reactor ligt intussen tot het einde van de maand stil.

Tihange 2 werd dit jaar al meermaals ongepland stilgelegd. Hoelang de reactor ditmaal zal platliggen, kan Engie Electrabel nog niet zeggen.

Het bedrijf verzekert wel dat de stroombevoorrading niet in het gedrang komt. Het productiepark is voldoende gediversifieerd en de huidige weersomstandigheden met veel zon spelen een gunstige rol. Bovendien zal de uitbater om de bevoorradingszekerheid te garanderen een gepland onderhoud van Tihange 3 niet vandaag/vrijdag aanvatten, maar pas zondagmiddag. Voor de bevolking zijn er geen veiligheidsrisico's door de panne van Tihange 2, voegt de exploitant nog toe.
Tihange 2 is net als Doel 3 een zogenaamde 'scheurtjescentrale'. Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden. De centrales liggen onder vuur in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg.

Tihange 1 werd woensdag stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site het gebouw, waar de hulppompen van de reactor zijn ondergebracht, beschadigd raakte.
Tihange 1 zou in eerste instantie minstens tot zondag stilliggen. Maar inmiddels werd dat vrijdag begesteld: de reactor zou tot en met 30 september afgeschakeld zijn. "Volgens de ingenieurs kan een herstart onder ideale omstandigheden niet plaatsvinden voor die datum", legt het bedrijf uit.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees