Eigen partner van medewerker stapte naar rusthuis om de foto’s van dementerende bejaarden aan te klagen

Puurs - Zes personeelsleden van woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs zijn op staande voet ontslagen nadat ze foto’s van bejaarden met dementie in een Facebookgroep hadden gezet.

Het zou gaan om een groepschat op Facebook waarvan de betrokkenen dachten dat het een gesloten chatgesprek was. Er werden gênante foto’s gepost van zwaar dementerende bejaarden. Het gaat niet om foto’s van een seksuele aard, maar wel om foto’s van bewoners wanneer ze gewassen worden of wanneer ze naar de wc gaan. “De foto’s waren van die aard dat die mensen nooit hun toelating zouden geven om zo’n foto’s te publiceren”, zegt Erwin Brijs, voorzitter van het OCMW van Puurs.

De personeelsleden zijn door het OCMW-bestuur ontslagen voor “feiten die drastisch ingaan tegen de elementaire regels van de privacy en integriteit van de bewoners.”

Huiszoekingen

De feiten waren eind vorige week aan het licht gekomen toen de partner van één van de verpleegkundigen de directie van het woonzorgcentrum had ingelicht. "Zaterdag is de OCMW-raad samen gekomen en werd beslist om zes van de zeven op staande voet te ontslagen. De zevende, die in mindere mate betrokken was, kreeg een blaam. Een dag later werden de families van de zeven betrokken bejaarden ingelicht en maandag hebben we dan klacht ingediend", zegt OCMW-voorzitter Erwin Brys.

 Het parket van Mechelen is intussen een onderzoek gestart. Computers en smartphones van de zes medewerkers werden in beslag genomen. Er werden ook al huiszoekingen uitgevoerd bij de zes.

Corrigeer

NIEUWS