Artsenvereniging wil maatregelen tegen zelfdoding bij dokters

“Verplicht psychische controles voor artsen”

“Verplicht psychische controles voor artsen”

Foto: ss

Met een jaarlijkse verplichte medische controle en een nationaal noodnummer willen huisartsenvereniging Domus Medica en federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) artsen te hulp schieten die kampen met een burn-out, drankmisbruik of andere psychische problemen.

Domus Medica komt met het voorstel van de verplichte screenings nadat eind vorige week nog maar eens een arts uit het leven stapte. “Zo’n onderzoek kan geïnspireerd zijn op de screening van piloten”, zegt professor huisartsgeneeskunde Dirk Avonts (UGent). “Naast hun gezicht en gehoor, kan dan ook hun mentale gezondheid worden getest. Door het onderzoek jaarlijks te organiseren, zullen eventuele problemen op tijd worden ontdekt, en kan met de juiste hulp de nodige oplossing worden gevonden.”

In Vlaanderen sterven jaarlijks gemiddeld vijf artsen door zelfdoding. “Maar dat is maar het topje van de ijsberg”, zegt Avonts. “Het cijfer zegt niets over alle psychische problemen die er rechtstreeks aan de basis van liggen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS