Offerfeest start: GAIA voert actie tegen onverdoofd slachten

Offerfeest start: GAIA voert actie tegen onverdoofd slachten

Foto: JVDP

Antwerpen -

De Moslimexecutieve, de overkoepelende Belgische moslimorganisatie, maakt zich grote zorgen. Nooit eerder zullen bij het Offerfeest, dat vandaag wordt gevierd, zo weinig schapen worden geslacht als dit jaar. Dierenrechtenorganisatie GAIA vindt echter nog steeds dat er te veel schapen nodeloos en onverdoofd geslacht worden en voert actie voor verschillende slachthuizen, waaronder aan dat in de Lange Lobroekstraat.

“Normaal is het Offerfeest in ons land goed voor 36.000 slachtingen”, zegt ondervoorzitter Mohamed Achaibi van de Moslimexecutieve. “Vorig jaar waren dat er minder dan 10.000, en dit jaar zal het aantal nog een stúk ­lager liggen.”

Volgens Achaibi is de reden niet ver te zoeken. “Door de commotie rond het wel of niet verdoofd slachten, beslissen veel moslims om dan maar niet te slachten”, zegt hij. “En zij die het wel nog willen doen, moeten vaak een heel eind rijden.”

Zes slachthuizen

Het aantal slachthuizen is volgens Achaibi ook erg beperkt. “Er zijn door het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen ­immers nog maar zes slachthuizen waar moslims onverdoofd kunnen slachten.”

Als noodoplossing brengen steeds meer moslims daarom hun offer in de vorm van een gift. Het geld gaat naar een goed doel, of wordt gebruikt om de onverdoofde slachting van een schaap in hun land van herkomst te financieren.

Actie GAIA

Waar wel schapen geslacht zullen worden is in het slachthuis in de Lange Lobroekstraat dat vorige week een vergunning kreeg. Er zouden 1100 schapen worden geslacht.

Enkele leden van dierenrechtenorganisatie GAIA voerden maandagochtend voor de deuren van dat slachthuis. Met een grote affiche met daarop een foto van schaap met de slogan ‘Wees barmhartig’ probeerden ze de aanwezige moslims er van te overtuigen om niet langer onverdoofd te slachten.

De actievoerders droegen ook letters die het woord ‘sorry’ vormden. “Wij zeggen sorry aan de schapen, omdat ze we hen niet hebben kunnen redden, hoewel we de voorbije maanden alles uit de kast hebben gehaald”, klonk het als verklaring.

Voor het slachthuis in de Lange Lobroekstraat in Antwerpen kwam het nog even tot een verhitte discussie tussen GAIA-boegbeeld Michel Vandenbosch en een moslim.

Corrigeer

NIEUWS