Mama

Eén op zes kindjes niet gepland, experts waarschuwen voor risico’s

Experts waarschuwen: “Vrouwen moeten zwangerschap beter voorbereiden”

Experts waarschuwen: “Vrouwen moeten zwangerschap beter voorbereiden”

Foto: ss

Eén op de zes zwangerschappen in Vlaanderen is ongepland, en dus ook niet voorbereid. Nochtans is een goede voorbereidingcruciaal volgens de Vlaamse ­Beroepsvereniging van Vroed­vrouwen (VBOV). Daarom raden ze vrouwen met een kinderwens aan ruim op voorhand op controle te gaan bij een arts, in plaats van te wachten op het ­eerste bezoek aan de gynaecoloog na acht of negen weken zwangerschap.

“Vergelijk het met iemand die na ­jaren zonder sport opnieuw wil hardlopen”, zegt Joke Muyldermans, voorzitter van het VBOV. “Een zwangerschap vraagt veel van je ­lichaam, dus ben je het best in een zo goed mogelijke conditie voor je eraan begint.”

Vroedvrouwen en gynaecologen hebben intussen allemaal de knop omgedraaid: niet alleen de zwangerschap zelf, maar ook de periode daarvoor is belangrijk voor de gezondheid van het kind. Alleen blijkt het moeilijk om ook moeders in spe daarvan te overtuigen. Zeker omdat een aanzienlijk deel van de zwangerschappen in Vlaanderen ongepland is. Onderzoekers van de UGent legden tussen mei en september vorig jaar een vragenlijst voor aan 517 kersverse moeders in Vlaanderen. Twee procent van de zwangerschappen bleek ongewenst. Daarbovenop gaf een op de zeven vrouwen aan dat het goede nieuws eigenlijk vroeger kwam dan voorzien. Ze waren er emotioneel wel klaar voor maar tegelijk vaak onvoldoende voorbereid. “Het probleem is: pas als je echt bewust plant, kan je tijdig je gedrag aanpassen en de risico’s zo klein mogelijk houden”, zegt doctoraatsstudente Joline Goossens.

Zo is foliumzuur innemen een goede voorbereiding. Wie dat trouw doet, verkleint de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje met 50 tot 70 procent. Maar er is meer. “Vrouwen beseffen dat ze alcohol beter mijden met een baby in de buik, maar het duurt minstens twee weken voor ze weten dat ze zwanger zijn. In die eerste weken drinken ze dus vaak wel nog, terwijl elk glas er in principe één te veel is.”

Overgewicht

Beter bewust zwanger worden dus. “Al moeten we opletten dat we mensen niet onterecht met de vinger wijzen”, zegt gynaecoloog Hendrik Cammu (VUB). “Het is nu eenmaal lastig om dat glaasje op te geven nog voor een zwangerschap tastbaar is. Ik beperk mij altijd tot de essentie: stop zo snel mogelijk met roken en probeer vóór je zwanger raakt overgewicht kwijt te spelen.”

Meer dan een derde van de Vlaamse vrouwen is bij de start van een zwangerschap te zwaar. Een op de tien is obees. Wie een te hoog BMI heeft, raakt niet alleen moeilijker zwanger, maar heeft ook vaker last van een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en miskramen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees