Gentse bedevaarder aangereden en gedumpt: “Hij vroeg me vorige maand nog ten huwelijk”

Gentse bedevaarder aangereden en gedumpt: “Hij vroeg me vorige maand nog ten huwelijk”

Jeroen Schelstraete met zijn vriendin Wendy Leung. Zij wandeldehet eerste deel van de tocht mee, maar moest eerder naar huis. Foto: rr

Gent -

“Ze hebben Jeroen gedumpt als een beest.” Wendy Leung schreeuwt haar verdriet uit. Haar vriend Jeroen Schelstraete (41) uit Gent werd vrijdag dood terug­gevonden op een stort van het containerpark in het Spaanse San Román de la Vega. Vermoed wordt dat de man eerder aangereden of omgebracht is en dat de dader het ­lichaam wou doen verdwijnen via het vuilnis. “Bij zijn terugkeer van Santiago de Compostela zouden we gaan trouwen”, vertelt een troosteloze ­Wendy.

Een goeie twee maanden al was Jeroen Schelstraete op weg naar Santiago de Compostela. De Gentenaar was door zware rugproblemen ­jaren geleden al gestopt met werken als kaaimeester in de Gentse haven.

Al negen jaar lang legde hij geregeld de tocht af van het Franse Saint-Jean Pied de Port naar het bekende bedevaartsoord in Spanje. Dit keer was hij half juli vertrokken, binnen twee weken zou hij aankomen. De reis liep stilaan op zijn eind. Nog 337 kilometer had hij te gaan.

Beroofd

“Elke dag kreeg ik tien of meer telefoontjes of sms’jes”, zegt zijn verloofde Wendy Leung. “Steeds vrolijk, maar de laatste berichten ­waren wat minder. Hij miste me en hoopte dat hij snel zijn doel zou bereiken. Santiago de Compostela en dan nog even door naar Fisterra, waar hij enkele dagen in een hippiedorpje zou verblijven.”

Afgelopen woensdag liep het dramatisch fout. “Jeroen was beroofd, zo liet hij zijn moeder weten. Zijn geld, identiteitskaart en medicatie waren gestolen. ­Jeroen werd zelfs door de ­politie opgepakt omdat hij ­zogezegd mensen lastigviel, maar hij vroeg gewoon om hulp. Pas om negen uur woensdagavond lieten ze hem gaan. In het verslag staat nochtans dat hij, door gebrek aan medicatie, een verwarde indruk maakte. Hij had nog twee euro bij, waarmee hij een koffie gaan drinken is.”

Geen teken van leven

Maar sinds het bericht van de koffie hebben Wendy en zijn moeder niks meer van ­Jeroen vernomen. “Ik probeerde hem zelf te bereiken, maar het bleef stil. Hij gaf geen teken van leven meer.”

Volgens de politie zou de zwervende Jeroen die nacht omgekomen zijn, aangereden door een auto, zo vernam Wendy pas veel later. Vermoed wordt dat de aanrijder het levenloze lichaam van de Gentenaar in zijn auto sleepte en dat daarna dumpte in het containerpark, tussen het ­afval. In de hoop dat het ­zonder een spoor na te laten in de verbrandingsoven zou verdwijnen.

Maar een arbeider die vrijdagochtend in de afvalput tuurde, ontdekte daar plots het levenloze lichaam van “een man met baard en laarzen”. Het bleek om Jeroen te gaan.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees