Food

Slechts één op de tien koekjes uit Vlaamse supermarkt is gezond

Slechts één op de tien koekjes uit Vlaamse supermarkt is gezond

Foto: Shutterstock

Koekjes zijn vaak een handige en snelle oplossing om nog vlug mee te geven in de lunchtrommel als vieruurtje of tussendoortje voor de kinderen, maar een echt gezonde oplossing is dat niet. Dat blijkt uit een studie van de hogeschool Odisee onder leiding van studente Karen De Sagher. Zij nam 600 koekjes uit de supermarkt onder de loep en kwam tot de conclusie dat slechts één op de tien het label van 'gezond' behaalde, meldt Het Laatste Nieuws.

Dat koekjes nu niet bepaald even gezond zijn als een handvol worteltjes of tomaten, is een evidentie. Maar er liggen in de winkelrekken in onze supermarkten heel wat koekjes die er relatief 'gezond' uitzien. Maar schijn bedriegt, blijkt uit het onderzoek dat studente agro- en biotechnologie Karen De Sagher van hogeschool Odisee Sint-Niklaas uitvoerde. Om tot die conclusie te komen, hanteerde ze de voedselcriteria opgesteld door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie.

Om aan een gezond koekje te voldoen worden er vijf criteria in acht genomen: 

  • vet: maximum 15 gram per 100 gram
  • suiker: maximum de helft van het aantal koolhydraten
  • vezels: minimum 2 gram per 100 gram
  • zout: maximum 1 gram per 100 gram
  • kcal: maximum 100 kcal per portie

Met deze richtlijnen voorhanden werden 600 koekjes uit de supermarkt aan een nader onderzoek onderworpen. Dat deed De Sagher omdat ze de indruk had dat de droge koeken en granenrepen er vooral zijn voor volwassenen en baby's, terwijl de alternatieven voor lagereschoolkinderen sowieso ongezonder lijken te zijn. Voor haar bachelorproef testte ze dan ook alle koeken die in de Colruyt, Aldi, Delhaize en Carrefour in de winkelrekken liggen. Uiteindelijk bleken er maar 64 aan de vooropgestelde criteria te voldoen.

Vooral de granenrepen, kinderkoeken en rijstwafels kwamen als beste uit de test. Die laatste kwam voor De Sagher zelfs als winnaar uit de bus, maar ze beseft tegelijk ook dat dat niet meteen de koek is die kinderen aantrekkelijk vinden. Zijn volgens de studente allesbehalve gezond: suiker- en chocoladewafels en frangipane. 

 

Corrigeer