Vrouwen onder druk door deeltijds werk

Als mama deeltijds werkt, is vooral papa op z’n gemak

Als mama deeltijds werkt, is vooral papa op z’n gemak

Foto: koen fasseur

Deeltijds gaan werken om een beter evenwicht te vinden tussen werk en gezin? Voor vrouwen is het vaak geen oplossing, zo blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Want als ze deeltijds gaat werken, ervaart ze nog meer tijdsdruk dan wanneer ze een fulltime job heeft. “Omdat het hele huishouden dan op haar nek valt”, zegt onderzoeker Theun Pieter van Tienoven. “Het is de man die profiteert.”

“Als je dan toch niet voltijds werkt, kun je net zo goed al het strijk- en poetswerk doen, je bezighouden met de kinderen en het eten maken.” Het is de deal die veel koppels in Vlaanderen maken. En de vrouw komt er bekaaid vanaf. Want wanneer vrouwen deeltijds werken, gaan ze gebukt onder grotere tijdsdruk dan wanneer ze nog voltijds werkten. Dat blijkt uit een onderzoek dat de VUB uitvoerde bij 5.559 Belgen, in opdracht van het Centrum voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen.

“Tijdsdruk is een subjectief aanvoelen”, zegt onderzoeker Theun Pieter van Tienoven. “Het is een score op honderd die opgebouwd is rond stellingen als: Ik heb het gevoel dat de dag te weinig uren telt, Ik raak nooit bijgewerkt.”

Bij koppels met kinderen waarbij de man én de vrouw voltijds werken, ligt de tijdsdruk bij de vrouw op 53,3, bij de man op 49. “Als de vrouw deeltijds gaat werken, zou je verwachten dat dat cijfer voor haar daalt”, zegt Van Tienoven. “Maar het stijgt naar 56,6. Tegelijk dáált dat van de man, naar 47,2. Die is dus meer op z’n gemak.”

“Vooral vanaf het moment dat er kinderen komen, blijken de vrouwen bijna volledig op te draaien voor alle zorgen”, zegt Van Tienoven. “Voltijds werkende vrouwen spenderen per dag sowieso al een uur meer aan huishoudelijk werk en een halfuur meer aan kinderzorg dan mannen. Werken ze deeltijds, dan stijgt dat verschil tot meer dan twee uur per dag. Een deeltijds werkende vrouw geeft de man een legitieme reden om al het werk op haar af te schuiven.”

Corrigeer

MEER NIEUWS