Dochter (18) klaagt ouders aan: “Babyfoto’s op Facebook gezet zonder mijn toestemming”

Dochter (18) klaagt ouders aan: “Babyfoto’s op Facebook gezet zonder mijn toestemming”

Foto: Shutterstock

Heeft u ooit al schattige babyfoto’s van uw kinderen op Facebook gepost? Toch maar goed opletten, want het kan u duur te staan komen. Zo heeft een achttienjarig meisje uit Oostenrijk haar ouders aangeklaagd omdat die zonder haar toestemming babyfoto’s op hun Facebook-account hadden gepost.

Het begon allemaal al in 2009, toen de ouders een Facebook-account hadden aangemaakt en helemaal wild werden van de mogelijkheid om foto’s te delen. “Hoewel ik toen al elf jaar oud was, begonnen mijn ouders dagelijks babyfoto’s te posten op hun Facebook-profiel. Daarbij kenden ze duidelijk geen schaamte of grenzen. Of ik nu op een potje zat te plassen of naakt in bed lag, alles werd zonder schroom online geplaatst”, reageert de 18-jarige Oostenrijkse die liever anoniem wil blijven.

“Pas toen ik 14 jaar oud was, en zelf een Facebook-account had, kon ik met mijn eigen ogen zien hoeveel foto’s mijn ouders al gedeeld hadden met hun 700 vrienden. Allemaal gepost zonder mijn toestemming”, vertelt ze. “Ik heb mijn ouders dan ook meermaals met aandrang gevraagd om de foto’s onmiddellijk te verwijderen, maar dat hebben ze telkens geweigerd.”

Enthousiast

De vrouw zag dan ook geen andere mogelijkheid dan te wachten tot ze meerderjarig was, zodat ze haar ouders kon aanklagen. “Ik was het écht moe dat ze mijn vraag maar niet serieus wilden nemen”, zegt ze. Intussen woont ze ook niet meer thuis, maar hokt ze samen met twee vriendinnen.

Toch weigeren haar ouders - ondanks de aanklacht - de foto’s te verwijderen. “Het is mijn goed recht om de foto’s te publiceren”, zegt de papa. “Het is trouwens ons kind en heel wat vrienden hebben de voorbije jaren enthousiast gereageerd op dat familie-album.”

Afgeschermd

Intussen posten de ouders wel geen foto’s meer van hun dochter, omdat het meisje zich eenvoudigweg ook niet meer laat fotograferen door haar ouders. Bovendien zijn de foto’s niet meer publiek toegankelijk, maar zijn ze enkel zichtbaar voor de 700 vrienden.

Wie uiteindelijk zijn slag thuis zal halen, zal in november blijken. Dan zal de dochter de zaak met haar ouders uitvechten voor de rechter. Als de zaak negatief uitdraait voor de ouders, riskeren ze een geldboete van 3.000 euro tot 10.000 euro.

Dochter (18) klaagt ouders aan: “Babyfoto’s op Facebook gezet zonder mijn toestemming”
Foto: Twin Design / Shutterstock.com
Corrigeer

MEER NIEUWS