Na het kwijtspelen van ‘The Voice’ en het hele ‘Top Gear’-debacle

BBC verliest opnieuw iconisch programma aan commerciële zender

BBC verliest opnieuw iconisch programma aan commerciële zender

Foto: BBC/Love Productions/Mark Bourdillon

Na het verliezen van ‘The Voice’ en het hele ‘Top Gear’-debacle volgt er opnieuw een zware klap voor de BBC. De Britse openbare omroep is nu ook de uitzendrechten kwijt van ‘The Great British Bake Off’, met gemiddeld tien miljoen kijkers al jarenlang een van de absolute kijkcijferkanonnen.

Onlangs was op de BBC het eerste ‘Top Gear’-seizoen zonder Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond te zien. De versie met Chris Evans werd door zowat iedereen met de grond gelijk gemaakt. Een van de meest bekeken programma’s wereldwijd was opeens een flop, een grote flop.

Als die klap nog niet zwaar genoeg was voor de BBC, dan kwam daar onlangs nog het nieuws bij dat de grote commerciële concurrent ITV de populaire talentenjacht ‘The Voice’ had overgekocht.

En eens je in de hoek zit waar de klappen vallen...

Deze week raakte ook bekend dat de semi-commerciële omroep Channel 4 de rechten had verworven van ‘The Great British Bake Off’. Met gemiddeld tien miljoen kijkers was het bakprogramma sinds 2010 een van de grootste kijkcijferkanonnen van de BBC. Channel 4 bood productiehuis Love Productions echter 25 miljoen pond (29 miljoen euro) per jaar voor de rechten, dat is vier keer zoveel als wat de BBC nu betaalt.

Het concept van ‘The Great British Bake Off’ is eenvoudig: elk seizoen dingen een aantal hobbykoks mee naar de titel van beste bakker van Groot-Brittannië. Per aflevering krijgen de bakkers drie opdrachten. Wie het minst goed scoort, wordt geëlimineerd. Een beetje zoals ‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’, maar dan met taarten en gebakjes dus.

BBC verliest opnieuw iconisch programma aan commerciële zender
Sue Perkins en Mel Giedroyc. pn Foto: Photo News

“Erger dan de Brexit”

Het programma werd sinds de eerste aflevering gepresenteerd door de comédiennes Sue Perkins en Mel Giedroyc, maar zij hebben intussen laten weten niet mee over te stappen naar Channel 4.

De twee presentatrices waren “geschokt” door de verhuizing. “De BBC heeft het programma grootgemaakt. Al wensen we de toekomstige deelnemers veel succes, wij gaan niet mee.”

Een beslissing die heel wat commotie veroorzaakte in Groot-Brittannië en op Twitter zelfs leidde tot de hashtag #Breadxit. “Geef toch toe dat je de Breadxit erger vindt dan de Brexit (Groot-Brittannië dat uit de Europese Unie stapt, nvdr.)”, luidt het onder meer.

De jury

Wat de al even populaire juryleden Paul Hollywood en Mary Berry gaan doen, is nog niet bekend. Al hebben zij ook al laten weten dat ze niet blij waren dat ze niet eens op de hoogte waren van de onderhandelingen over het programma.

Channel 4 heeft intussen bekendgemaakt dat de nieuwe serie van ‘The Great British Bake Off’ zal starten in het voorjaar van 2017. Wie de presentatie dan wel voor zijn rekening zal nemen, is nog niet bekend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees