Nobelprijswinnaar pleit voor afschaffing euro: “Van in het begin een mislukking”

Nobelprijswinnaar pleit voor afschaffing euro: “Van in het begin een mislukking”

Joseph Stiglitz. Foto: EPA

Als we het Europese project willen redden, kunnen we volgens Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz de euro maar beter vaarwel zeggen. Volgens de econoom leidt de munt tot hoge werkloosheid en zwakke economische groei.

“De eenheidsmunt zou meer welvaart brengen en meer solidariteit creëren binnen Europa. Maar de euro heeft net het tegenovergestelde bereikt”, schrijft de econoom in een bijdrage voor de Financial Times.

De professor hekelt het feit dat landen hun begroting moeten uittekenen volgens richtlijnen die de EU hen oplegt. Door die strenge regels worden investeringsprogramma’s ondermijnd, wat volgens Stiglitz tot hoge werkloosheid en een zwakke economische groei leidt.

Bovendien heeft de economische crisis nog veel harder toegeslagen dan in de jaren dertig van de vorige eeuw, volgens de Nobelprijswinnaar eveneens te wijten aan de euro. “De gezamenlijke munt was sinds zijn invoering een grote mislukking”, beweert de man fors.

Flexibele euro

“Een gemeenschappelijke munt is helemaal niet nodig en voldoet niet om een economische en politieke samenwerking op poten te zetten”, klinkt het. Hij pleit dan ook voor een ‘vriendschappelijke’ scheiding vanuit politiek oogpunt.

Nobelprijswinnaar pleit voor afschaffing euro: “Van in het begin een mislukking”
Foto: rr

Zo zou er een ‘flexibele’ euro moeten komen, die uit elkaar valt in twee regionale munten: eentje voor Zuid-Europa en eentje voor Noord-Europa. Wat er dan met de schuldenberg van die landen moet gebeuren, blijft wel een complexe kwestie.

“Historische fout”

Stiglitz is overigens niet de eerste econoom die pleit voor het einde van de euro. Ook Hans-Werner Sinn, de econoom die jarenlang aan het hoofd stond van het IFO-Instituut (een economische denktank), was ooit duidelijk in zijn standpunt: “De euro was een historische fout. We hadden de eenheidsmunt nooit mogen invoeren.”

Corrigeer

MEER NIEUWS