Gallopin wint Grote Prijs van Wallonië na prangend duel op Citadel van Namen

Tony Gallopin heeft de 56e editie van de Grote Prijs van Wallonië (1.1) gewonnen. Na 205,5 kilometer was hij de snelste op de Citadel van Namen, voor Petr Vakoc van Etixx-Quick Step die met zijn remonte nét te laat kwam.

De Waalse eendagskoers had te lijden onder het EK wielrennen dat deze week wordt verreden en de koersen in Québec van afgelopen weekend, waardoor de organisatie het zonder grote toppers moest stellen. AG2R stuurde wel Jan Bakelants op pad, Lotto-Soudal vaardigde een mooie selectie af met de winnaar van vorig jaar Jens Debusschere, Tim Wellens en Tony Gallopin.

Van bij de start waren er heel wat aanvalspogingen. Na enkele kilometers slaagden zes renners erin om weg te rijden. Johan Le Bon, Aleksejs Saramotins, Gert Joeäär, Reinier Honig, Félix Pouilly en Stef Van Zummeren sprokkelden een halve minuut bij elkaar. Johan Hemroulle, Samuel Leroux en Grégory Habeaux maakten uit het pzeloton de aansluiting. De negen renners kregen een maximale voorsprong van 6:10.  Etixx - Quick-Step en Lotto-Soudal bepaalden echter autoritair het tempo in het peloton, waardoor het een hopeloze opdracht werd voor de aanvallers. De laatste vluchters werden dan ook ingerekend op 27 kilometer van de streep.

Pieter Weening gooide meteen de knuppel in het hoenderhok met een aanval op de Côte de Lustin. Sander Armée schoof attent mee samen met Warbasse en Dupont maar het peloton liet niet begaan.

Gallopin en Bakelants slaan handen in mekaar

Toen Tony Gallopin (Lotto-Soudal) aanviel op de Tienne aux Pierres, besefte Jan Bakelants (AG2R) het gevaar. Zo ontstond een elitegroepje met voorts nog Reichenbach (FDJ), Pozzovivo (AG2R), Vakoc (Etixx-Quick Step), Duyn (Roompot) en Thomas Sprengers van Topsport-Vlaanderen. De zeven stormden op Namen af met net iets minder dan een halve minuut voorsprong op het peloton, waar Wanty-Groupe Gobert probeerde de scheve situatie nog recht te zetten. Dat lukte en de zeven werden net voor het opdraaien van de Citadel gegrepen.

Alles te herdoen op Citadel

Op de flanken van de Citadel ging het tempo meteen de hoogte in. Pozzovivo probeerde het nog een keer en forceerde zo een eerste schifting. Gallopin viel aan op iets meer dan een kilometer en opnieuw ging Bakelants achter de Fransman aan. Toen onze landgenoot stilviel, nam Vakoc over maar zijn remonte kwam net te laat en Gallopin hield stand. Voor Gallopin was het pas de eerste zege van het seizoen. De 28-jarige Fransman werd eerder op het jaar tweede in de Clasica San Sebastian. 

Op de erelijst volgt hij zijn ploeggenoot Jens Debusschere op. In 2014 werd Gallopin al eens tweede in Namen, toen achter Greg van Avermaet.

 “De Citadelle ligt me perfect”

“Dit is een wedstrijd naar mijn hart”, sprak de tevreden Fransman na afloop. “De ploeg was enorm sterk vandaag. We hadden te maken met een sterke kopgroep, maar we hebben de koers in handen kunnen nemen. Ik zat perfect geplaatst aan de voet van de Tienne aux Pierres, de voorlaatste helling. Met een versnelling probeerde ik een eerste keer een schifting te forceren, maar aan de voet van de Citadelle kwam tot mijn ontgoocheling alles terug samen."

"Ik kon even recupereren en ben net voor de vod opnieuw aangegaan. het was een zware laatste kilometer, maar de Citadelle ligt me perfect. Nadat ik twee jaar geleden tweede werd achter Greg Van Avermaet, wist ik dat ik hier vroeg moest aangaan”, analyseerde Gallopin zijn wedstrijd. De Fransman trekt met veel vertrouwen naar het EK van komende zondag, waar hij naar eigen zeggen vol voor de overwinning wil gaan met de Franse ploeg.

Thuisrijder Jérôme Baugnies was teleurgesteld met zijn derde plaats: “Het was een zware dag door het warme weer maar ik had goede benen. Ik heb te lang gewacht om aan te gaan. Ik heb een hele snelle laatste 200 meter gereden, maar ik kwam te kort voor de overwinning.”

Uitslag:

1. Tony Gallopin
2. Petr Vakoc
3. Jerome Baugnies
4. Huub Duijn
5. Nicolas Edet
6. Tiesj Benoot
7. Baptiste Planckaert

8. Rasmus Guldhammer
9. Jonathan Hivert
10. Fabian Wegmann

Corrigeer