Gesneuvelde militair na 72 jaar begraven: “Nu weten we dat hij kan rusten in vrede”

Twee familieleden van Kenneth Duncanson leggen bloemen neer bij zijn graf op de militaire begraafplaats in Adegem. Ze kwamen speciaal voor de dienst overgevlogen vanuit Canada. Foto: mye

Adegem / Maldegem -

Precies 72 jaar nadat hij sneuvelde tijdens de slag van het Molentje in Moerkerke, werd de Canadese soldaat Kenneth Duncanson gisteren bijgezet op de militaire begraafplaats in Adegem. Twee overgevlogen familieleden woonden de plechtigheid bij. “Nu weten we dat hij kan rusten in vrede.”

De Canadese soldaat Kenneth Donald Duncanson vertrok in 1943 uit zijn vaderland naar Engeland om er na een militaire training het kanaal over te steken. In 1944 kreeg zijn regiment de opdracht om mee te helpen bij de bevrijding van de Scheldemonding. Ter hoogte van de wijk het Molentje in Moerkerke bij Damme sloegen de Duitsers op 14 september echter zwaar terug, waarbij Duncanson sneuvelde. Omdat zijn lichaam niet werd teruggevonden kreeg hij de status ‘Missing in Action’ tot in 2014 iemand met een metaaldetector enkele kogels en menselijke beenderen vond op een veld in Moerkerke. Analyse van de kogels en DNA-onderzoek wezen uit dat het om Kenneth Duncanson ging.

Gisteren, precies 72 jaar nadat hij sneuvelde, werd de Canadese soldaat bijgezet op de militaire begraafplaats in Adegem langs de N9. Dat gebeurde in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Canadese regering, de Canadese strijdkrachten en de Commonwealth War Graves Commission en een afvaardiging van het gemeentebestuur.

Maar ook twee familieleden van Duncanson waren aanwezig. David Johnson (71) en Judith Thomas (70) zijn de zoon en dochter van een nicht van de gesneuvelde soldaat. Ze vlogen speciaal vanuit Canada over om de begrafenisplechtigheid bij te wonen. “Het is een privilege om hier te mogen zijn”, zeggen ze. “De militaire begraafplaats is een prachtige laatste rustplaats. We zijn alle organisaties en ministeries die dit hebben mogelijk gemaakt erg dankbaar, want nu weten we dat hij kan rusten in vrede.”

Kruidenierswinkel

David en Judith hebben Duncanson nooit gekend, maar hun moeder vertelde hen vaak verhalen over hem. “Over hoe hij na de oorlog met een kruidenierswinkel wou beginnen, maar dit heeft dus niet mogen zijn.”

De broer en zus brachten ook een bezoek aan het veld waar het lichaam van hun familielid werd gevonden. “Nu gaan we nog enkele dagen Vlaanderen verkennen. Wat we al gezien hebben, is alvast prachtig”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees