Fietsers ergeren zich vooral aan plots openzwaaiende autodeuren

Fietsers ergeren zich vooral aan plots openzwaaiende autodeuren

Foto: ss

Fietsers ergeren zich bij autobestuurders het meest aan het openen van een portier zonder op te letten. De grootste ergernis bij voetgangers is dan weer dat bestuurders hen niet laten oversteken wanneer ze klaar staan aan een oversteekplaats. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit die vrijdag start.

Het BIVV onderzocht waaraan fietsers, voetgangers en autobestuurders zich bij elkaar storen. Fietsers storen zich vooral aan autobestuurders die de deur openen zonder op te letten (52 procent), aan automobilisten die op een fietspad parkeren (47 procent) en aan autobestuurders die te dicht bij een fietser rijden (36 procent). Waalse fietsers ergeren zich weliswaar meer aan automobilisten die rakelings langs hen rijden, dan fietsers in Vlaanderen en Brussel.

Voetgangers ergeren zich dan weer vooral aan automobilisten die een voetganger op een zebrapad niet voorlaten (54 procent). Daarna ergeren ze zich aan automobilisten die bellen en rijden (48 procent) en aan automobilisten die op het voetpad parkeren (45 procent). Er zijn geen verschillen tussen de gewesten.

Voetgangers die zonder opletten oversteken

Op hun beurt ergeren de autobestuurders zich het meest aan voetgangers die zonder op te letten zomaar oversteken op een oversteekplaats (50 procent), die oversteken waar er geen oversteekplaats is terwijl er zich op minder dan 30 meter wel een bevindt (48 procent) en die oversteken wanneer het rood is (47 procent). Vlaamse automobilisten storen zich meer dan de Waalse en Brusselse aan voetgangers die zonder op te letten zomaar oversteken op een oversteekplaats. In Vlaanderen storen de autobestuurders zich dan weer het meest aan fietsers die zonder licht rijden in het donker.

Het BIVV geeft ook een positieve noot: 46 procent van de weggebruikers maakt dagelijks minstens één hoffelijk gebaar naar een andere weggebruiker, 42 procent doet dat zelfs meerdere keren per week, luidt het.

Corrigeer

NIEUWS