Ook Halliburton in Vorst gaat sluiten: 50 jobs in gevaar

Ook Halliburton in Vorst gaat sluiten: 50 jobs in gevaar

Halliburton levert diensten aan de uitbaters van olievelden. Foto: REUTERS

Het olie-en gasbedrijf Halliburton in Vorst gaat dicht. Daar staan volgens het BBTK 50 jobs op de tocht. Het nieuws komt als een verrassing omdat Vorst eerder dit jaar bij een internationale sanering buiten schot bleef.

Bijzondere ondernemingsraad

Halliburton is als dienstverlener voor de sector in zeventig landen actief. Er werken wereldwijd 50.000 mensen voor het bedrijf. De fabriek in Vorst maakt vooral olieboren. Deze ochtend was er een gewone ondernemingsraad die op de vergadering zelf omgevormd werd tot bijzondere ondernemingsraad en waarbij plotseling de intentie tot sluiting van de vestiging werd afgekondigd.

Wereldwijde malaise

“We waren verrast. Enkele maanden geleden was er al een wereldwijde sanering bekend gemaakt, maar toen werd gezegd dat Vorst buiten schot bleef. Dit hadden we niet verwacht”, zegt Geert Haverbeke van de Socialistische vakbond.

Volgens Haverbeke heeft de sluiting te maken met de wereldwijde malaise in de sector. “Er is een probleem van overproductie. De productie in Vorst gaat niet naar een andere vestiging. Men heeft ooit wel gedacht om alles over te hevelen naar de VS, maar omwille van de kwalitatieve productie, bleef Vorst toen open”, zegt Haverbeke. Volgens hem kon een tax shift of andere maatregelen Vorst niet redden. “Het is een wereldwijd probleem dat je niet lokaal kan oplossen.”

Nog meer sluitingen

Sinds de start van het jaar waren er links en rechts al enkele jobs die geschrapt werden. De bonden volgden dat van kortbij op en vroegen telkens tekst en uitleg. Haverbeke vermoedt dat er in de industrie nog sluitingen zullen volgen in de komende maanden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees