Campenaerts pakt zilver in EK-tijdrit, goud is voor topfavoriet: "Hier ben ik heel trots op"

Belgisch kampioen tijdrijden Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo) heeft zilver behaald in de race tegen de klok op het EK wielrennen in het Bretoense Plumelec. Het goud was voor de Spaanse topfavoriet Jonathan Castroviejo (Movistar), de Italiaan Moreno Moser (Cannondale) mocht als derde mee op het podium.

In het Franse Plumelec moest de 25-jarige Campenaerts  alleen Jonathan Castroviejo (Movistar) voor zich dulden. Die 29-jarige Spanjaard, vorige maand vierde in de olympische tijdrit, was over 45,5 kilometer dertig seconden sneller dan de Belgische kampioen. De Italiaan Moreno Moser greep op 39 seconden brons, Yves Lampaert werd op 1:01 zesde.

In 2013 werd Campenaerts al eens Europees kampioen tijdrijden bij de beloften. 

"Hier ben ik heel trots op"

De grote kanonnen zoals Tom Dumoulin, Fabian Cancellara en Tony Martin bleven weg op het eerste EK tijdrijden, maar dat maakte de vreugde er niet minder om bij Victor Campenaerts, die België de eerste medaille bezorgde op dit EK. "Hier ben ik heel trots op", reageerde de 25-jarige Antwerpenaar van LottoNL-Jumbo.

Dat het een spannende strijd zou worden voor de tweede plek had Campenaerts voorspeld. Zelf hoopte hij op top tien of vijf en droomde hij stilletjes van een plek op het podium. "Ongelooflijk, dat ik enkel Castroviejo voor me moet laten, is al een overwinning op zich."

Campenaerts stak een pluim op de hoed van bondscoach Kevin De Weert. "Al sinds begin dit jaar staat hij me met raad en daad bij, hoor ik hem regelmatig en weet hij me te motiveren. Alles wat ik wens, komt altijd in orde. Op het laatste moment vroeg ik nog voor de start of ik een Red Bull kon krijgen, zodat ik nog een slokje kon nemen. Als je suikers met cafeïne mengt vlak voor de start, zou dat goed zijn voor je prestatie. Dat is iets wat ik mee heb gekregen van LottoNL-Jumbo waar ze heel wetenschappelijk te werk gaan en een bepaald protocol volgen voor een tijdrit. Meteen werden verschillende winkels afgelopen om dat blikje te vinden Dat is fijn, dat je zo veel vertrouwen krijgt. Ik had het parkoers ook goed verkend met de bondscoach, ik wist dat ik op die laatste twee klimmetjes het verschil kon maken en voor die klimmetjes hoorde ik al dat ik de derde tijd had (Campenaerts was als laatste gestart), dus wist ik dat ik op het podium zou staan. Het werd uiteindelijk nog een tweede stek. Ik ben ook blij voor Kevin. Na het goud met Greg op de Olympische Spelen, nu zilver op dit EK. Hopelijk kan hij zondag nog eens scoren."

Ook mecanicien Kevin Suarez werd lof toegezwaaid. Een blik op de fiets van Campenaerts tijdens de opwarming volstond om te zien dat hij een lekke tube zou krijgen. "Kevin zag aan een druppeltje zweet op mijn band dat ik er op die plaats een gaatje in had gereden. Ziet hij dat niet, dan had ik net voor de start een lekke band gehad en nog moeten wisselen. Nu was die stress er niet."

Begin dit seizoen ruilde Campenaerts Topsport Vlaanderen-Baloise voor LottoNL-Jumbo. "Ik voel gewoon dat ik een grote stap heb gezet dit jaar. Al na enkele maanden bij een WorldTour-team heb ik veel progressie gemaakt en leer ik veel bij. Als je koersen zoals Parijs-Nice, Ronde van het Baskenland, Dauphiné en Vuelta in de benen hebt, word je gewoon sterker als renner. Ik voel dat ik meer kracht heb in de benen en dat ik mijn tijdrijden nog kan verbeteren."

Maandag voelde hij zich nochtans slecht na de Vuelta. "Ik was helemaal kapot", blikte hij nog even terug, "toen dacht ik echt dat ik hier niets te zoeken had. Ik was al blij geweest om binnen tijd te finishen. Ik was echt compleet kapot, voelde me zo ziek als een hond, maar ik ben uiteindelijk goed hersteld. Woensdag op training ging het al goed en kreeg ik weer vertrouwen, vandaag had ik weer de kracht in de benen."

En wat met het WK? "Dit EK was een uitgelezen kans voor mij om een resultaat te rijden. Die kans heb ik gegrepen, maar Qatar wordt een ander paar mouwen, tegen de grote kleppers. Ik wil er vooral ervaring opdoen. Top tien lijkt me moeilijk haalbaar, maar als ik een dag zoals vandaag heb, kan het misschien. En dat zou al schitterend zijn." 

Bondscoach Kevin De Weert: "Dit zal de selectie een boost geven"

De eerste medaille voor de Belgische selectie is binnen. Dankzij Victor Campenaerts, debutant op een groot kampioenschap. "Straf hé, voor een beginneling", reageerde bondscoach Kevin De Weert. "Dit zal de selectie een boost geven."

Goud met Greg Van Avermaet in Rio, zilver nu voor Victor Campenaerts op het EK tijdrijden. Een mooi resultaat voor de nieuwe bondscoach. De bezetting in Plumelec was niet zo sterk, maar de 25-jarige Antwerpenaar is wel pas voor het eerst van de partij op een groot kampioenschap als eliterenner en scoort al meteen. "Victor is een straffe gast, een goede tijdrijder die nog progressie kan maken", meent De Weert. "We kunnen met hem voortbouwen ook nog voor andere WK's en EK's. Hij is een jongen voor de toekomst. Ook Yves (Lampaert, die zesde werd) deed het hier heel goed. Hij is een andere type tijdrijder dan Victor en houdt ook van het klassieke werk. Met dit duo in het tijdrijden zijn we nog een tijdje zoet."

"Dit is ook fijn voor de andere jongens en meisjes in het team", aldus De Weert, "Het is altijd prettig om in een groep te zijn die al een medaille beet heeft. Dat geeft een boost aan de anderen, die willen voortgaan op dat elan. Dat zag je ook in Rio nadat Greg goud pakte. Het zorgde ervoor dat heel wat andere Belgische olympiërs ook in zichzelf gingen geloven en boven zichzelf gingen uitstijgen. Ik hoop dat we zondag ook nog eens mogen scoren met het team op de weg." .

Uitslag:

1. Castroviejo in 58'13"
2. Campenaerts +30"
3. Moser +39"
4. Oliveira +56"
5. Roux +59"
6. Lampaert +1'01"

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.