DE OFFERTE. Wat kost een gazon?

DE OFFERTE. Wat kost een gazon?

Foto: Tuinarchitectuur Willy Reynders

Grassprieten onder je voeten? Een mooi groen uitzicht vanuit je keuken of living? Dan is een natuurlijk aangelegd gazon een must. Maar hoeveel betaal je voor zo’n staaltje groen? Tuinarchitect Willy Reynders geeft duidelijkheid.

Er zijn twee manieren voor de aanleg van een gazon: inzaaien of een rolgazon. Een grasmat inzaaien kost meer inspanning en kan slechts in bepaalde periodes van het jaar. De groeitijd is minimum drie weken en voor intensief gebruik wacht je best nog enkele weken langer. Een rolgazon kan dan weer onmiddellijk gelegd worden – buiten als het vriest – en is na twee weken intensief bruikbaar. Een rolgazon kost al snel het dubbele van een ingezaaide grasmat.

Er bestaan verschillende grassoorten om je gazon mee in te zaaien: sportgazon, siergazon, speelgazon,… De prijzen van de verschillende soorten liggen dicht bij elkaar. Het effect op de uiteindelijke prijs is dus beperkt.

Zaai je zelf in? Dan betaal je alleen het zaad. De gemiddelde prijs is 10 euro per kg. Voor een are gebruik je ongeveer 3 kg graszaad. Laat je het inzaaien, komt de prijs op zo’n 5 euro per m². De prijs van een rolgazon hangt af van de grootte. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m². Een rechthoekig gazon is ook goedkoper dan een met rondingen. Per m² mag je rekenen op ongeveer 9 à 11 euro. Deze prijzen zijn inclusief btw.

Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over het aanleggen van een gazon. Of stel je eigen vraag via www.livios.be/forum.

Corrigeer

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees