Er is iets bijzonders aan de maan vanavond

Er is iets bijzonders aan de maan vanavond

Foto: Photo News

We krijgen vanavond een ‘superoogstbloedmaan’ te zien. Drie natuurfenomenen vallen samen en zullen de maan een uitzicht geven dat we pas in 2024 opnieuw zien.

In de ‘Super Harvest Blood Moon’ (superoogstbloedmaan) komen drie fenomenen samen.

Ten eerste een oogstmaan. Dat is wanneer een volle maan dicht bij de equinox valt. Dit jaar valt de equinox, wanneer dag en nacht precies even lang zijn, op 22 september. De zon gaat dan onder op hetzelfde moment als als de maan opkomt. Daardoor krijgt de maan een vollere gloed. Het werd vroeger de oogstmaan genoemd, omdat landbouwers door het extra maanlicht meer tijd kregen om hun oogst binnen te halen.

Ten tweede een supermaan. Doordat de maan in een elips rond de aarde draait, staat ze soms verder of dichter bij de aarde. Als de volle maan opkomt terwijl ze dicht bij de aarde staat, lijkt ze groter.

Ten derde een bloedmaan. Die krijg je wanneer de aarde tussen de maan en de zon komt te staan. Daardoor werpt ze een schaduw op de maan, die daardoor een meer gedempte kleur krijgt. Doordat het licht van de zon door de atmosfeer van de aarde passeert voor ze op de maan valt, kan die zelfs een oranje tot rode glans krijgen.

De laatste keer dat die drie fenomenen samenvielen was in 1982, de volgende keer zal het pas in 2024 gebeuren. Let dus vanavond op de grote (1) maan met volle gloed (2) en roodachtige kleur (3).

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S