Timothy Dupont remonteert Gaviria en wint Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Timothy Dupont (Veranda's Willems) heeft vrijdag de 101e editie van het Kampioenschap van Vlaanderen (cat. 1.1) gewonnen. Na 192,4 kilometer met start en aankomst in Koolskamp was de 28-jarige Oost-Vlaming in een massasprint de Colombiaan Fernando Gaviria en de Nederlander Raymond Kreder te snel af. Kenny Dehaes sprintte naar de vierde stek, net voor Kris Boeckmans. Duponts ploegmaat Dries De Bondt is de nieuwe leider in de Belgian Cycling Cup.

Van bij de start lag het tempo erg hoog. Toch probeerden constant renners een lange vlucht op te zetten. Dan weer trokken elf man in de aanval, dan weer vijf, maar het duurde tot iets voor halfkoers tot de eerste lange vlucht, die naam waardig, tot stand kwam. Daar maakten Gerry Druyts, Jimmy Duquennoy, de Nederlander Moreno Hofland, de Deen Michael Svengaard, de Noor Amund Jansen en de Fransman Alexis Caresmel deel van uit. Zij boekten een maximale voorsprong van 3:50 op een achtervolgende groep van 22, waarin Etixx - Quick-Step en Lotto Soudal voltallig present tekenden. Een groepje van zes, met daarbij Dries De Bondt, sloot aan voorin. Het peloton werd op sleeptouw genomen door de renners van Lotto.NL-Jumbo.

Met nog vijftig kilometer voor de boeg spatte de kopgroep uit elkaar. Veertien renners namen het voortouw, maar niet voor lang. Het bleef aanvallen regenen, de cohesie was helemaal zoek. Met nog twee ronden voor de boeg probeerde Tom Dernies uit de greep van het peloton te geraken. Guillaume Van Keirsbulck, Moreno Hofland en Truls Korsaeth repten zich naar de eenzame leider toe en op 18 kilometer van de finish waren er zo vier leiders. Ook dit feestje ging niet door.
Een compact peloton trok de slotronde van 12 kilometer in, waarop de erg bedrijvige Noor Truls Korsaeth opnieuw ging versnellen. Hij werd in de slotkilometer opnieuw tot de orde geroepen. In de daaropvolgende massasprint haalde Timothy Dupont het vrij gemakkelijk, na een wedstrijd die qua animo veel weg had van een interclub bij de nieuwelingen.
Op de erelijst volgt Dupont de Pool Michal Golas op.

Dupont: "En nu als spurter naar het WK"

Dupont kroonde zich dus met veel overschot tot kampioen van Vlaanderen. Hij glunderde met de Vlaamse Leeuwentrui op het podium, een kleinood dat elke winnaar krijgt na deze wedstrijd in Koolskamp. "Deze leeuwentrui krijgt alvast een mooi plaatsje in mijn trofeeënkast", verklaarde Dupont. "Dit shirt is eigen aan deze wedstrijd en ik hecht wel belang aan deze trui. Het was echt wel een zware wedstrijd. Toen zowel Lotto als Quick-Step in de aanval trokken, was er even paniek in de ploeg. Wij dienden toen alle zeilen bij te zetten om die vlucht ongedaan te maken. Het was een knotsgekke koers, die uiteindelijk in een massasprint werd beslecht. Ik moet mijn teamgenoten andermaal bedanken. Als je ziet wat die mannen allemaal doen voor mij. Eliterenners zonder contract die zich volledig geven om mij in de beste positie af te zetten voor een massasprint. Daar kan je toch enkel maar bewondering voor hebben? Als de ploeg goed is, ben ik ook goed."

"Ik ben rap en klopte dit jaar mannen als Cavendish, Kittel en vandaag Gaviria. Dat is voor mij een heel grote bevestiging. Ik wil dan ook naar het wereldkampioenschap als sprinter. Ik kan bovendien 'op de kant rijden' en ik wil me zeker opofferen voor Tom Boonen. Ik zou het trouwens een hele eer vinden mocht ik mee mogen. Ik denk dat de bondscoach ook wel naar deze koersen kijkt. Wat betreft mijn toekomst kreeg ik al aanbiedingen van Lotto.Nl-Jumbo, maar ik zou graag in deze ploeg blijven rijden."

De Schamphelaere: "Al meer kersen dan taart"

Veranda's Willems-manager Ivan De Schamphelaere straalde na de finish: naast de dagzege heeft hij met Dries De Bondt nu ook de leider in de Belgian Cycling Cup binnen de rangen. "Dit is opnieuw een kers op de taart. Alhoewel er zijn al meer kersen dan taart bij ons", stelde De Schamphelaere. "Al heel het seizoen presteren wij op een bijzonder hoog niveau. Schitterend is dit. Vandaag leverden wij opnieuw een mooie ploegprestatie. Kijk maar eens wat Joeri Calleeuw qua arbeid leverde, net als onze stagiair Arjen Livyns en Aidis Kruopis, om nog maar die drie op te noemen. Dit is een ploeg die stevig aan elkaar hangt."

"De toekomst? Er zal een grotere ploeg komen, maar veel kan ik hierover nog niet zeggen. Wat ik al mag meedelen is dat er een professioneel continentale ploeg zal gebouwd worden rond Veranda's Willems. Dat zal gebeuren door middel van een fusie en een financiële input. In de loop van volgende week zal er wellicht gecommuniceerd worden over de toekomst van Veranda's Willems. Maar dit seizoen is echt een superjaar. Dat is nu al een feit."

Gaviria: "Kon tegen Dupont niets beginnen"

Fernando Gaviria moest dus verrassend de duimen leggen voor Dupont. "Ik heb tijdens de wedstrijd net iets te veel krachten verspild en begon daarom niet zo fris aan de massasprint", verduidelijkte de Colombiaanse spurtbom van Etixx - Quick-Step. "Dupont was de betere sprinter vandaag. Voor mij was dit trouwens ook nog maar mijn tweede wedstrijd na de Olympische spelen. Marcel Kittel had tijdens de wedstrijd al gezegd dat hij last had van de maag en dat we zijn kaart niet moesten trekken. Daarom werd ik naar voor geschoven, maar tegen die Dupont was vandaag niet veel te beginnen." .

Sep Vanmarcke: "Het ging absoluut niet"

Top 10:
1. Timothy Dupont (Veranda's Willems) 192 km in 4u14 (gem. 45,35 km/u)

2. Fernando Gaviria (Col)
3. Raymond Kreder (Ned)
4. Kenny Dehaes
5. Kris Boeckmans
6. Bert Van Lerberghe
7. Amaury Capiot
8. Roy Jans
9. Joeri Stallaert
10. Emiel Vermeulen

Bekijk hier de volledige uitslag!

Klassement Belgian Cycling Cup:

1. Dries De Bondt (Bel/Veranda's Willems) 243 punten
2. Niki Terpstra (Ned) 234
3. Dylan Groenewegen (Ned) 230
4. Timothy Dupont 219
5. Dimitri Claeys 183
6. Sean De Bie 178
7. Florian Sénéchal 172
8. Kenny Dehaes 132
9. Bert Van Lerberghe 130
10. Wout Van Aert 125
...

Dries De Bondt op koers voor eindzege Belgian Cycling Cup

Dries De Bondt (Veranda's Willems) is de nieuwe leider in de stand van de Belgian Cycling Cup. "Leider en lijder", lachte De Bondt. "Ik had niet zo'n superdag. Het was bovendien een heel zware wedstrijd. Even dachten we dat de koers gereden was toen dat groepje met de voltallige ploeg van Etixx Quick-Step weg was. Wij konden echter ook wat jongens inzetten in de achtervolging en ten slotte slaagden we erin de kloof te dichten. Dat kostte evenwel heel wat krachten. In de finale kon ik gelukkig wat punten meepakken, wat het doel eigenlijk was. Ik de sprint werd alles op Timothy Dupont gezet, want hij is toch onze snelste man. Er zijn nu nog drie manches waarvan er me twee zeker moeten liggen. De afsluiter, Putte-Kappelen, zal dan wel weer voor Timothy worden, want wellicht zal het daar weer uitdraaien op een masssprint. Het ziet er goed uit voor mij. Ik zit op koers om de eindlaureaat te worden van de Belgian Cycling Cup, maar ik krijg concurrentie uit eigen team met Dupont. Die blijft door zijn overwinningen ook maar punten pakken. Zaterdag volgt voor mij de Primusclassic en zondag rijd ik in eigen streek in Londerzeel. Dat met mijn Belgische kampioenentrui, want dan koers ik bij de eliterenners zonder contract."

Ploegenklassement:
1. Wanty-Groupe Gobert 38 punten
2. Lotto Soudal 37
3. Etixx - Quick-Step 37
4. Lotto.NL-Jumbo 35
5. Topsport Vlaanderen-Baloise 23
6. Veranda's Willems 23
7. Crelan-Vastgoedservice 23
8. Roompot-Oranje Peloton 20
9. Wallonie-Bruxelles 17
10. Gazprom-Rusvelo 13

Corrigeer