Open Vld houdt Luk Van Biesen aan boord na “uitgebreide reflectie”

Open Vld houdt Luk Van Biesen aan boord na “uitgebreide reflectie”

Foto: BELGA

Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) blijft lid van Open Vld na het incident in de Kamer met sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir. Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten zegt dat Van Biesen een fout heeft gemaakt, maar dat hij dat inziet.

De liberale voorzitster had donderdagavond al een gesprek onder vier ogen met Van Biesen na zijn “Marokko-uitspraken” aan het adres van Kitir. “Het incident is niet gesloten”, stelde Rutten achteraf. Vrijdagmiddag volgde dan een gesprek tussen Van Biesen en Kitir waarin hij zich excuseerde voor zijn “kwetsende en beschuldigende woorden”. Voor Kitir was de zaak daarmee gesloten.

Nadien trok Van Biesen naar Oostkamp, waar Open Vld zijn fractiedagen houdt en waar het incident uiteraard ook onderwerp was van gesprek. In een verklaring achteraf herinnert voorzitster Rutten eraan dat Van Biesen een fout heeft gemaakt, dat heeft ingezien en zijn excuses heeft aangeboden aan Kitir en aan iedereen die hij gekwetst heeft.

“Luk weet dat dit niet voor herhaling vatbaar is. Niet als mens. Niet als volksvertegenwoordiger en zeker niet als liberaal”, benadrukt Rutten. “Open Vld is een partij waar niet je afkomst, maar je toekomst telt. Liberale volksvertegenwoordigers dragen waarden als openheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Altijd en overal.”

Ze onderstreept dat fouten erkennen en eruit leren een belangrijk proces is. “Luk en Meryame hebben samen het incident gesloten. Maar het debat over racisme, diversiteit en samenleven is allerminst ten einde.”

Open Vld houdt Luk Van Biesen aan boord na “uitgebreide reflectie”
Luk Van Biesen. Foto: BELGA

Ze richt nog een bijzonder woord van waardering aan Kitir, “voor de manier waarop ze met dit incident is omgegaan. Dat politici over de partijgrenzen heen dit samen kunnen uitpraten, toont wat de waarden van onze democratie zijn”, besluit Rutten.

Excuses Van Biesen

Eerder op de dag legde Kamerlid Luc Van Biesen samen met collega Meryame Kitir (SP.A) op de trappen van het parlement een gezamenlijke verklaring af. “Ik verontschuldig mij tegenover mevrouw Kitir en de Marokkaanse gemeenschap”, zei hij naar aanleiding van zijn vermeende racistische uitspraak in de Kamer gisteren. Kitir toonde zich blij met het signaal. Voor haar is de zaak daarmee gesloten.

Luk Van Biesen was duidelijk zenuwachtig en gaf zelfs de indruk wat kortademig te zijn. “De kwetsende woorden van ‘terugkeren naar Marokko’ die ik in het kader van een redenering heb gebruikt, daar heb ik spijt van”, liet Van Biesen verstaan. “Ik heb nooit de bedoeling gehad om u noch de Marokkaanse gemeenschap te kwetsen.”

“Deze woorden behoren niet tot mijn woordenschat”, ging Van Biesen verder. “Ik zal nooit een racist worden, vandaag niet en morgen niet. Ik hoop dat we samen in het parlement kunnen vechten tegen racisme. Wij hebben een voorbeeldfunctie”, klonk het.

Open Vld houdt Luk Van Biesen aan boord na “uitgebreide reflectie”
Meryame Kitir. Foto: BELGA

Kitir zei daarop dat ze blij is dat Van Biesen op haar uitnodiging is ingegaan en dat ze een constructief gesprek hadden. “Ik ben blij dat er nu een signaal is gekomen dat dit niet kan.”

“Misbegrepen”

“Als die mannen allemaal zo gespecialiseerd en performant zijn, dat ze dan naar Marokko terugkeren en daar gaan werken.” Dat zei kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) volgens zijn buurman in het federale parlement, Stefaan Van Hecke (Groen). Volgens Groen-fractieleider Kristof Calvo zei Van Biesen vlak daarvoor ook dat Meryame Kitir (SP.A) “moest terugkeren naar Marokko”. Ook Maya Detiège (SP.A) en Evita Willaert (Groen) hoorden het zo.

Van Biesen stelde donderdag in een eerste reactie dat hij misbegrepen werd. “Ik heb het woord Marokko uitgesproken en dat was een grote stommiteit. Ik wil me verontschuldigen als dat verkeerd begrepen is, ik zou zelf de eerste zijn om ertegen te protesteren.”

Bart Somers, partijgenoot van Van Biesen en fractieleider in het Vlaams Parlement, zei “beschaamd” te zijn.

Zuhal Demir (N-VA) stelde voor om Van Biesen een alternatieve straf te geven, bijvoorbeeld hem in dialoog laten gaan met jongeren van Marokkaanse afkomst.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees