Syrische regering ontkent hulptransporten te blokkeren

Syrische regering ontkent hulptransporten te blokkeren

Foto: AFP

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag de beschuldigingen ontkend dat de regering hulpkonvooien van de Verenigde Naties bewust zou blokkeren. De verklaringen van VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, zijn vals, klinkt het. Die gaf donderdag aan dat er tientallen vrachtwagens met hulpgoederen klaarstaan aan de Turkse grens om noodlijdenden te helpen, maar dat de Syrische regering geen toelating wil geven om door te reizen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn echter niet alle noodzakelijke documenten overgemaakt aan het leger, zoals de precieze weg die de konvooien die naar Aleppo zullen afleggen.

Rusland, dat samen met de Verenigde Staten het bestand op touw zette dat sinds maandagavond om 19 uur lokale tijd van kracht is, geeft vrijdag daarnaast aan dat het bereid is om het staakt-het-vuren met 72 uur te verlengen, “ondanks meerdere schendingen”. Dat zei generaal Viktor Poznichir, de Russische stafchef.

Daartegenover staat wel dat de VS “gedecideerde maatregelen” moet nemen om te verzekeren dat ook de Syrische rebellen de wapenstilstand respecteren. “Hoewel het staakt-het-vuren een bilateraal akkoord is, is er maar één partij die het daadwerkelijk respecteert”, zei generaal Igor Konasjenkov, woordvoerder van Defensie in Rusland, die daarmee op de Syrische regering doelde.

Het Russische leger geeft vrijdag ook aan dat het Syrische leger opnieuw bereid is zich terug te trekken van de Castello-route, een belangrijke bevoorradingsweg naar Aleppo. De regeringstroepen waren donderdag al begonnen aan de terugplooiing, maar waren genoodzaakt hun posities opnieuw in te nemen om rebellengroepen af te houden, klinkt het. Daarbij vielen aan regeringskant twee gewonden. “Ondanks het akkoord hebben de rebellen hun wapen en materieel er nog niet teruggetrokken.”

Vrijdag zijn bij gevechten tussen het regime en de rebellen drie burgers gedood door artillerievuur, de grootste schending sinds de invoering van het bestand.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees