Vlaamse minderjarige op eigen vraag gestorven na slepende ziekte

Voor het eerst in ons land krijgt kind euthanasie

© ss

In alle stilte en discretie is voor het eerst in ons land een minderjarige overleden na euthanasie. Wettelijk gezien bestaat die mogelijkheid al sinds het voorjaar van 2014, maar nog nooit kwam het zover.

jom

De arts die de euthanasie uitvoerde heeft deze week een dossier bezorgd aan de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie. Dat wordt bevestigd door onder anderen professor Wim Distelmans, voorzitter van de commissie. Het gaat om een Nederlandstalig dossier, wat erop wijst dat de euthanasie in Vlaanderen is uitgevoerd. Hoe oud de jongere was bij zijn dood, is niet geweten, wel dat hij of zij leed aan een terminale ziekte.

België is het enige land ter wereld waar euthanasie mogelijk is voor álle minderjarigen. ­Enkel in Nederland is er een gelijkaardige regeling, maar daar kan het pas vanaf 12 jaar.

De uitbreiding van de euthanasiewet uit 2002 is er intussen al tweeënhalf jaar. Sinds die goedkeuring is er felle kritiek uit binnen- en buitenland. Volgens professor ­Distelmans is die ­onterecht: “Alleen in erg uitzonderlijke en uitzichtloze ­gevallen is euthanasie bij een minder­jarige echt een optie.”

Dat het zo lang geduurd heeft vooraleer de wet voor het eerst is toegepast, bewijst dat. “Er zijn gelukkig erg weinig kinderen die in aanmerking komen, maar dat betekent niet dat we hen het recht op een waardige dood mogen ontzeggen.”

In de wet staat onder meer dat het de minderjarige zelf is die herhaaldelijk om euthanasie moet vragen. Er is ook formele toestemming nodig van de ­ouders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie