CLUBNIEUWS. Anderlecht ontbindt contract van floptransfer, nieuwe krachten voor Genk

CLUBNIEUWS. Anderlecht ontbindt contract van floptransfer, nieuwe krachten voor Genk

Paars-wit heeft het contract van deze Fede Vico (22) ontbonden. Foto: Isosport

Anderlecht-coach René Weiler overweegt toch echt om tegen Genk Bram Nuytinck aan de kant te laten. Mogelijk krijgt de ervaren Olivier Deschacht zo een nieuwe kans. Paars-wit ontdeed zich intussen ook van floptransfer Fede Vico. Bij de tegenstander van zondagmiddag behoudt Peter Maes dan weer het vertrouwen in doelman Bizot, al overweegt de Genk-coach wel enkele andere wissels door te voeren. Uw dagelijkse portie clubnieuws!

Nieuwe kans voor Deschacht

Na de alweer vermijdbare tegengoal tegen Qabala liet Anderlecht-trainer René Weiler verstaan dat hij alle spelers nodig zal hebben. Tegen Genk overweegt de coach toch echt om Nuytinck – betrokken bij zes van de dertien tegengoals van Anderlecht dit seizoen – te vervangen door de ervaren Olivier Deschacht. Tegen Eupen mocht de Oost-Vlaming wel al eens starten, maar dat was als linksachter. Vanuit het centrum kan hij de defensie leiden. In zijn laatste seizoen kan Deschacht (nu 560 matchen voor Anderlecht) ook het recordaantal matchen voor RSCA van Paul Van Himst (566) breken. Daarnaast is ook Obradovic klaar voor zijn eerste selectie als Weiler dat wil.

Op offensief vlak moeten niet al te veel veranderingen verwacht worden. Massimo Bruno trapte gisteren alvast keihard op doel tijdens de training en lijkt – zonder terugval – verlost van zijn enkelblessure. Dat kan nodig zijn, want zonder Tielemans moet paars-wit harken om aan zes in België opgeleide spelers te raken.

Paars-wit heeft intussen het contract van Fede Vico (22) ontbonden. De Spaanse belofteninternational kwam in 2013 nog voor 1,6 miljoen euro over van Cordoba, maar kon door aanpassingsproblemen nooit doorbreken in Brussel. Hij werd uitgeleend aan KV Oostende, het Spaanse Cordoba en Albacete in de Segunda Division, maar zonder veel succes. Deze zomer weigerde Vico nog een nieuwe verhuur aan een Spaanse tweedeklasser, maar paars-wit laat hem zijn contract nu niet uitzitten. Op drie jaar tijd speelde Vico geen enkele match voor RSCA en op het einde mocht hij zelfs niet meer meedoen met de beloften.

De club gaat in zee met Betway, organisator van sportweddenschappen. Er is een sponsorcontract van drie jaar getekend.

Nog steeds geen Wesley,  tweede schorsingsdag voor De Bock

Bij Club Brugge kunnen ze voorin nog steeds geen beroep doen op Wesley ­Moraes. De aanvaller viel uit voor de wedstrijd van vorige week vrijdag tegen Waasland-Beveren met een blessure aan de enkel en raakt ook niet fit voor de wedstrijd tegen Eupen. Ook langdurig geblesseerden Lior ­Refaelov (pubalgie) en Björn Engels (schouder) zijn er ­tegen Eupen niet bij. Belofte Thibault Vlietinck behoort tot de ruime kern van 21 spelers.

Voorin krijgt Vossen waarschijnlijk de voorkeur op Diaby, die teleurstelde tegen zowel Waasland-Beveren als Leicester City. Laurens De Bock zit zijn tweede schorsingsdag uit. Zijn vervanger heet normaal gezien Boli ­Bolingoli.

Nieuwe krachten in Genkse  basis, Bizot blijft staan

Na de nederlaag in Wenen ziet het ernaar uit dat Peter Maes enkele verse krachten in de basis zal droppen bij RC Genk voor de topper van zondag. De kans is groot dat de wedstrijd te vroeg komt voor Colley (contractuur hamstrings) en Samatta (knie). Bailey (voet) geraakt wel speelklaar, mogelijk komen Brabec, Susic én scherpschutter Karelis in de ploeg.

Doelman Bizot, wiens lullige tegengoal in Wenen de (virtuele) wereld rondging, blijft wel gewoon staan. “Marco is een nuchtere jongen”, zegt coach Peter Maes. “Hij kan dat doelpunt best wel plaatsen. Hij is ook niet aan zijn proefstuk toe. Bovendien maakte hij (tegen Rapid Wenen, nvdr.) geen enkele fout die het resultaat bepaalde.”

Hoe dan ook kwam niet iedereen mentaal ongeschonden uit de Europese strijd. Iemand als Dewaest bijvoorbeeld loopt niet over van vertrouwen. “Zo gaat dat in een carrière”, zegt Maes. “Soms heb je hoogtes, soms ook laagtes. Dat hoort bij volwassen worden. Het is aan de club en de staf om iedereen daar zo goed mogelijk in te begeleiden.”

De vraag is: zijn nieuwkomers als Brabec en Susic al klaar om aan de partij te beginnen? Maes: “Ze hebben even nodig gehad om zich aan te passen aan een nieuwe competitie en een nieuwe club. Dat geven ze ook zelf aan. Bovendien hebben ze in de transferperiode iets minder gespeeld. Maar nu zullen ze stilaan gaan komen. Ik hoop dat iedereen die zijn kans krijgt om titularis te worden, die ook grijpt.”

Terwijl zijn Genk-ploegmaats onderuit gingen in Wenen, vierde de geblesseerde Ruslan Malinovskyi trouwens zijn huwelijksfeest. Ruslan en Roksana waren eerder dit jaar al gehuwd, maar trokken nu pas met enkele gasten naar Praag, waar de zus van Roksana woont.

AA Gent gehavend  naar Oostende

Bij AA Gent ontbreken Thomas Matton (buikspieren) en Moses Simon (hamstrings) in Oostende. Simon viel donderdag tijdens het Europa League-duel in Braga geblesseerd uit en het is nog onduidelijk hoe lang de Nigeriaan out zal zijn. Matton is vermoedelijk twee weken onbeschikbaar. Brecht Dejaegere, Jérémy Taravel en Noël Soumah werken nog aan hun revalidatie. Vorig seizoen gingen de Buffalo’s tijdens de reguliere competitie flink kopje onder in Oostende, toen werd het 5-2 voor de Kustboys. Tijdens Play-off 1 boekte Gent een zuinige 0-1-zege in Roeselare, de toenmalige tijdelijke thuishaven van Oostende, Kalifa Coulibaly maakte de enige treffer.

Jankovic overweegt driemansverdediging

Standard-coach Jankovic overweegt een systeem met drie centrale verdedigers eenmaal Milos Kosanovic wedstrijdfit is. De Serviër zit in de laatste rechte lijn van zijn revalidatie.

Try-out supportershome en applaus in minuut 11

De supportersfederatie van Zulte Waregem pakt uit met een nieuw initiatief voor de derby tegen KV Kortrijk. Zo zal er onder tribune 2 vanaf 18 uur voor de wedstrijd een pre-party zijn in samen werking met Castle Events. Ook na de match is er een afterparty gepland met dj’s. Een tweetal spelers bezoeken na afloop die kantine na affluiten. “Dat is een try-out om de ruimte onder tribune 2 als supportershome te installeren”, zegt Geert Titeca, voorzitter van de supportersfederatie. “Dat is ook de reden waarom er beneden twee ingangen zijn. We hebben de mosterd in Nederland gehaald. Ploegen als Feyenoord, PSV, AZ en Utrecht beschikken ook over zo’n supportershome. Het is de bedoeling dat de supportershome dan ook geopend zou zijn buiten de matchdagen.”

Afgelopen maandag overleed de 11-jarige Axelle. Zulte Waregem roept op om in minuut 11 te applaudisseren voor de grote Esseveefan. De derby is zo goed als uitverkocht, er zijn nog zo’n 1.300 kaartjes beschikbaar tot 12 uur deze middag in het onthaal van de club. Wegens een combiregeling blijven de loketten voor de aftrap dicht. Bossut, Oulare (beiden voet) en Dalsgaard (heup) raken niet speelklaar.

Leko rekent op meer finesse en doelpunten

Tegen Waasland-Beveren is het hoog tijd voor een zege voor Sint-Truiden, om een eventuele degradatieconcurrent achter te laten in het klassement. “We willen graag genoeg, daar ligt het niet aan”, aldus Leko. “Ik ben er gerust in dat ons goede spel nog resultaat zal opleveren, maar de goals moeten dan wel komen. Iedereen heeft het over Boli, maar hij moet niet plots alleen voor de doelpunten gaan zorgen, hé. Ik verwacht ook van andere jongens meer finesse. Waasland-Beveren is een goeie ploeg, met een goeie coach ook”, steekt Leko een pluim op de hoed van Stijn Vreven. “Ze doen tegenstanders pijn met die snelle counteraanval. Maar wij zijn klaar om hen te ontvangen.”

Leko moest gisteren nog enkele belangrijke keuzes doorhakken. Of Gerkens daadwerkelijk aan de aftrap zal staan, wilde hij niet gezegd hebben, toch lijkt een startkans voor de Bilzenaar zekerheid. Ook in de defensie zitten er flink wat wijzigingen aan te komen. Tegen Waasland-Beveren kan Leko achterin best wat meer snelheid gebruiken. “Die vervangers willen graag aan de aftrap staan, wel, dat ze me nu maar overtuigen.”

Pavlovic, De Smet en Ouali out

Karim Belhocine moet voor de wedstrijd van KV Kortrijk tegen Zulte Waregem Nebojsa Pavlovic (adductor), Stijn De Smet (enkel) en Idir Ouali (spierblessure) missen. Supporters die de derby tegen Essevee in het stadion willen bekijken, kunnen ter plaatse geen tickets kopen. Alles verloopt via een combiregeling. Rougeaux wordt hoogstwaarschijnlijk de vervanger van Pavlovic achterin.

Skulason speelklaar, Bolbat licht twijfelachtig

Bij Lokeren is de IJslander Skulason wedstrijdfit bevonden, hij komt aan de aftrap tegen Standard. Ticinovic, die hem tegen AA Gent verving, verhuist naar de bank. Ook Coelho is inzetbaar. De Braziliaan pikte terug aan bij de groepstraining. Enkel achter de naam van Bolbat staat nog een vraagteken. De Oekraïner liep gisteren een kleine voetblessure op tijdens de training. Voor Maric komt de wedstrijd te vroeg. Samen met Persoons bevolkt hij de ziekenboeg. Zaterdagmorgen wordt een laatste keer getraind.

KVO werkt samen met  de basketburen van Telenet

KV Oostende werkt voortaan samen met de basketlandskampioen BC Telenet Oostende. In een eerste fase gebeurt dat vooral op commercieel vlak. “Op de twee sportieve cellen na komen alle cellen in aanmerking om één geheel te vormen: horeca, veiligheid, ticketing ... Dit jaar willen we resultaten zien uit enkele vingeroefeningen. De bedoeling is dat we als eerste in België onder één grote koepel twee professionele clubs hebben”, aldus commercieel directeur Patrick Orlans.

In Oostende noemt men Real Madrid, Barcelona en Bayern Munchen als voorbeelden om ooit onder één koepel twee profclubs te hebben.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.